Det historiske Larnaca - Kition og historisk museum

Appelsiner.
Klik for større foto

Efter den hjemmelavede morgenmad går vi i Startours servicecenter, som holder til på hotel Kition. Her booker vi os ind på udflugter onsdag og torsdag. Halvdyrt, men en nem måde at få set noget af øen.

Vi spadserer derefter til udgravningerne af det gamle Kition (ca. 1300 f.Kr.), men gør holdt på vejen ved en lækker frugt- og grøntbutik.

Her er kassevis af frisk og billig frugt og grønt. Appelsiner og citroner er med stilk og blade - formentlig for at dokumentere friskheden. Aldrig har jeg set så store og så saftiggrønne artiskokker - sandelig noget andet end de halvvisne eksemplarer, der dukker op i danske butikker.

Vi køber nogle appelsiner og æbler (æblerne er dog fra Sydtyrol og halvdyre). Lysten mangler ikke til at købe vildt ind, men det skal jo både slæbes og spises.

Udgravningerne af Kition

Huse med solfangere Huse i Larnaca nær Kition
Klik for større foto

Således bevæbnet fortsætter vi vores færd mod udgravningerne af Kition, der ligger ca. en kilometer nord for Larnacas centrum.

Efter sigende blev stedet opgivet i sin tid, fordi det blev ødelagt af jordskælv, men i dag ligger det indesluttet i et villakvarter, hvis huse er af en væsentlig højere standard, end den gamle bydels.

Udgravningerne er lidt af en skuffelse. De kan sikkert bringe en arkæolog i ekstase, men for ikke-fagfolk er det en masse sten, som man kan se ligger ikke helt tilfældigt. Nogle fint tilhugne sandsten (?) udgør flere steder fundamentet for gamle mure, men der mangler i den grad informationstavler, hvor man kunne læse lidt om, hvad pokker det er, man ser.

Kition Helle ved resterne af Kition Udgravninger i Kition
Klik for større foto

Historisk museum

På vejen retur fuldender vi det kulturelle islæt ved også at besøge det historiske museum. Det er mestendels lertøj/keramik fra forskellige tidsaldre, men også smykker, mønter m.v.

Hurtigt overstået, men undervejs kan man ikke lade være at tænke på, at for tusindvis af år siden, hvor man på Cypern havde en timeligt høj civilisation, havde vi knap opfundet jordhulen i Danmark.

Efter fortid kommer frokosttid, og skal man kunne eksperimentere ved aftensbordet, skal frokosten være let. Vi besøger et lille supermarked, som ligger meget tæt på hotellet. Her køber vi smør, æg, bacon, pølser, ost, mælk, juice og andre småfornødenheder såsom en flaske hvidvin, hvorefter vi går hjem og laver frokost. Og derefter er det tid til siesta - man skal jo også mærke, at det er ferie.

Restaurant Dionyssos - en turistfælde

Visitkort

Efter siestaen er det strandpromenade-promenade-tid. En ouzo-apéritif og så på fiskerestaurant Dionyssos.

Det er nu ikke den store oplevelse. Helles grillede halloumi (forret) smager godt, men brødet er daggammelt og tørt, og min tomatsuppe kunne være fortyndet dåse. Den kunne jeg lave bedre selv på danske industritomater, hvis smag ellers kun er en fattig afglans af de cypriotiske smagsbomber.

Helles grillede sværdfisk smager godt, men mine grillede muller ("White mullets") smager ikke af en skid og er fulde af små løse ben. Der er ikke noget galt med tilberedningen i den forstand - det er bare skidtfisk. Fritterne er slatne og svampede, og det er bestemt et resultat af tilberedningen.

Jeg får dissekeret en enkelt mulle, men har ikke læsebrillerne med og levner i selvforsvar de resterende fire samt det meste af resten undtaget salaten.

Jeg er sur og nægter pure at følge Helles trøstende forslag om dessert. Den afsluttende kaffe er dog OK, men hvorfor Helles brandy kun er halvt så stor som min, kan man kun gisne om. Det er måske skikken, at kvinderne ikke skal have så meget til samme pris ...

En gedigen skuffelse, og vi går tidligt hjem for at læse/hygge. Da vi går, får vi stukket deres "visitkort" i hånden med løfte om gratis vin næste gang. Det fis med gratis vin bruger de flere steder. Om de så havde lovet gratis mad og håndfodring, ville jeg ikke vende tilbage.