På opdagelse i Agia Marina og Platanos

Jeg vågner veludhvilet kl. 6:55. Kaffe på altanen. Der er blødt morgenlys på husene, som kravler op ad skråningen overfor. Fugle kvidrer, og haner galer. Altanen er i skygge i de tidlige morgentimer, og den er et godt sted at hilse dagen.

Agia Marina

Fiskerbåd i Agia Marina
Klik for større foto

Vi vil se os lidt omkring, før det bliver for varmt, og spadserer til Platanos og ned ad den stejle gade til Agia Marina, hvor flyvebåden lagde til i går. Der er mindst to kirker på vejen, og vi noterer os sidegaden med det arkæologiske museum.

Lokale mænd sidder langs husmuren og drikker kaffe uden for en bar nær havnen i Agia Marina. På kajen er der fiskeudsalg, og lidt længere henne er der mere tjekkede caféer, som også tilbyder Internetadgang.

Vi finder et bord med parasolskygge tæt ved kajen og bestiller græsk kaffe. Det lufter herligt, og feriestemningen breder sig.

Platanos

På vejen tilbage går vi lidt rundt i Platanos. Den gamle by ligger højt, og endnu højere oppe knejser den gamle Johanitterborg. I gamle dage lå byen tættere ved borgen, så man kunne søge tilflugt, når pirater hærgede, men med tiden kravlede byen længere ned, hvor man ikke skulle slæbe tingene så langt.

De fleste huse i Platanos er gamle, men ser velholdte ud. Gaderne er krogede og maleriske, og der er mange trapper mellem de forskellige niveauer. Hvidt og blåt dominerer, men brydes her og der af bougainvilleaens røde flor.

Hus i Platanos Gade i Platanos Stol i Platanos
Klik for større foto

Ved byens torv, som nærmest er en rundkørsel, ligger rådhuset, forretninger og caféer. Lidt nede af vejen mod Panteli ligger supermarkedet. Vi køber vand og finder op på hotel Elefterias tagterrasse, hvor der er infomøde kl. 10:30.

Skibby Rejsers infomøde

Skibbys lokale repræsentant, Lone Kanaris, er pæredansk, men har boet på Leros i 16 år. Hun fortæller med lune om øen, hvad man kan se, gøre osv.

Hun er befriende afslappet og voksen sammenlignet med nogle af de uniformerede unge rejseledere, vi har været ude for andre steder - dem der lirer en lektie af, og som ikke kender forskel på kapers og karper.

Lone driver hotel Elefteria og et lokalt rejsebureau, og vi køber billetter til morgendagens intro-tur øen rundt. Det med at leje cykel har vi droppet. Selvom øen er "flad" sammenlignet med andre græske øer, overlader vi gerne de moderate stigninger til gederne.

Middagsheden banker på. Det er tid til frokost og siesta.

Ved 16:30-tiden er solen drejet om hjørnet, og der er skygge på altanen. Temperaturen er over 30 grader i skyggen, men det er behageligt, når man bare driver den af med bøger og krydsord.

Taverna Psaropoula i Panteli

Den blå time starter, og vi spadserer ned til bugten. Taverna Psaropoula har ged på menukortet. Helle har længe ønsket at smage ged, og vi jagtede forgæves dyret på Karpathos' menukort sidste år, så Psaropoula er valgt.

Taverner serverer på stranden  

Tjeneren er høj og ranglet. Han flagrer omkring med lange arme, men er effektiv og har humor.

Til forret får vi saltet makrel. Smagen er kraftig og god, og på tjenerens anbefaling nøjes vi med at dele én portion. Til brødet er der en lille skål med en velsmagende pasta, som tjeneren fortæller er lavet på blæksprutte.

Der går rigtig lang tid, før hovedretten kommer. Helles ged skulle måske tø op først, og mens den tøede op, visnede min souvlaki (grillspyd). Kødet er tørt og sejt, og løgskiverne er kremerede. Kartoflerne er slatne og oliemættede frites. Heldigvis er der også ris pilaf.

Helle har fået de samme kedelige frites, men til gengæld er hendes ged super lækker. Meget mør og i en velsmagende tomatsauce med et pikant pift af kanel. Husets røde er sval og okay.