Restauranter i Sæby

Om restauranter vi besøgte i Sæby og om nogen, vi ikke besøgte.

Kommer man til Sæby i oktober, er man ikke i tvivl om, at sæsonen er ovre. Det myldrer afgjort ikke med mennesker i gaderne, og flere restauranter og forretninger har lukket eller begrænset åbningstid.

Café Smeden

Kaffe på Cafe Smeden
Klik for større foto

Café Smeden ligger ved havnen. Søndag, hvor vi ankom, gik vi tur langs åen ned til havnen. Der stod en kold vind med finregn ind fra Kattegat, så det fristede, da vi så caféens tavle med tilbud om kaffe og kage til 59 kr.

Det er et stort sted, men der var kun to gæster udover os. Kaffen var friskmalet og blev serveret i store kopper. Æbletærten var rigtig god, og cremen lå for sig, så man kunne styre udenom kalorierne.

Betjeningen var kvik og venlig.

Det skulle efter sigende være et godt spisested, men hver gang, vi kom forbi de følgende dage, var caféen så lukket som iskiosken overfor, hvor et skilt kundgjorde, at de åbnede igen i 2017.

Café Smeden er indrettet i en gammel smedje, og inden for døren står en ambolt.

Bella Firenze

På torvet, italiensk og mexicansk.

Vi spiste der den første og tredje aften. Første gang fordi det regnede, og vi ikke ville gå for langt.

Helle fik en brasiliansk oksefilet med ovnkartofler og hvidløgssmør. På menukortet stod der ingenting om grøntsager eller salat til oksefileten, så jeg bestilte i stedet en plankebøf, da den var nævnt på kortet med det lille ord "salat".

Det kan lære mig at spørge, for både Helles glimrende oksefilet og min plankebøf blev serveret med en smule salat.

Jeg bestilte plankebøffen med pommes frites og bearnaise - jeg var i det hjørne. Fritterne var fine, men jeg havde gerne været de udkogte blomkåls- og broccolibuketter (dybfrost) foruden.

Plankebøffen var fint krydret og havde god stegeskorpe. Helle roste oksefileten.

Husets røde var en konfliktsky vin fra Puglia, og med min hjælp lykkedes det den belevne, unge tjener at identificere de flasker, som indeholdt mandellikør (Disaronno) og Vecchia Romagna.

Andengangen fik vi pizza. Den havde god bund, og det pikante pift var vist en snert af chiliolie.

Det var en god pizza og kan forklare, hvorfor der langes mange pizzabakker over disken. Den aften var det en pige, der serverede, og hun var venlig og opmærksom.

Bordpynt på Bella Firenze
Klik for større foto

Men det var ikke en kvinde, der stod for bordpynten …

På torvet har ligget endnu et pizzeria. Udenfor stod en sammenklappet parasol og et fadølsanlæg, men nøglen var drejet om, og lokalet var til leje.

Samme skæbne er overgået Torvekroen, og minsandten om ikke Hotel Harmonien er blevet til sportsforretning. Verden er af lave!

Jacobs Fiskerestaurant og Spiseriet

Jacobs Fiskerestaurant ligger på Sæby havn, men har også en afdeling i Aalborg.

Vi havde læst om denne restaurant på nettet. Anmeldelserne går fra "forfærdelig" til "super god," så vi var halvt om halvt enige om, at vi var nødt til at prøve selv for at fælde dom.

Det blev dog ikke til noget, for de havde valgt at holde lukket i uge 41.

Indehaveren, Jacob Jensen, tabte i 2014 en retssag til Jensens Bøfhus om retten til at kalde restauranten for "Jensens".

Det søgsmål har Bøfhuset fortrudt mange gange siden, for kunderne brød sig ikke om, at den store trynede den lille. Kunderne svigtede bøfferne, og bundlinien blev rød.

Spiseriet på hjørnet af Pindborggade og Søndergade skulle også være et okay sted, men der var begrænset åbningstid uden for sæsonen, så vi prøvede det ikke.

Franks Fiskerestaurant

Franks Fiskerestaurant ligger også på havnen, og vi besøgte den en grå og blæsende mandag aften.

Det er et stort lokale på 1. sal (der er elevator) med udsigt over havnen og Kattegat. Udenfor er der en lang altan eller svalegang, hvor man kan spise i godt vejr.

Det var underligt at være de eneste gæster i så stort et lokale, men som sagt var det en grå og blæsende mandag - og så i oktober. Senere kom dog et svensk ægtepar.

Fisk på Franks Dessert Franks Fiskerestaurant
Klik for større billede

Vi valgte buffeten. Bordet var ikke stort i forhold til lokalet, og jeg kan forestille mig, at der er pæn kø, når der er mange gæster.

Der var et pænt udvalg af fisk. Nævnes kan marinerede muslinger, jomfruhummer i fuld uniform, rejer og rejesalat, marinerede og røgede sild, røget makrel, torsk i fad (med en del ben i mit stykke) og bagt "Hirtshalslaks".

Laksen var krydret med noget, der smagte à la barbecue, og som overdøvede laksesmagen, men det var ikke ilde.

Til de kødhungrende var der frikadeller og svineskank, og så er der sikkert noget, jeg har glemt eller overset. Brødet var skær selv, og det var godt, og der var flere forskellige salater.

Den billigste flaske hvidvin kostede vist 275 kr. Nogen brokker sig på nettet over at skulle betale for postevand. Vi betalte ikke for vandet, så mit gæt er, at der kun tages betaling, hvis gæsten ikke bestiller andre drikkevarer.

Det synes jeg er okay. De fleste restauranter henter en væsentlig del af avancen på drikkevarerne, så hvis man foretrækker postevand, kan man vel også betale et beskedent beløb.

Betjeningen var venlig og gesvindt, men hun havde jo heller ikke mange at passe op!

Frøken Madsen's Spisehus

Ligger i Pindborggade 1 og er vist Sæbys "fine" restaurant. Den fejlanbragte apostrof i "Madsen's" er restaurantens, ikke min.

Det var jo uden for sæsonen, og restauranten havde lukket mandag og tirsdag. Søndag var der kun frokoståbent, så vi besøgte stedet onsdag, vores sidste aften i Sæby.

Frøken Madsens

Fiskecarpaccio

Farseret vagtel
Klik for større foto

Restauranten er indrettet i et gammelt ægpakkeri, og har også nogle selskabslokaler. Der er ganske hyggeligt.

Et par meter inden for døren står en udstoppet ræv med en sneppe i flaben, og når jeg nævner dette stilbrud, er det selvfølgelig helt irrelevant for madoplevelsen.

Vi valgte en sæsonmenu.

Til forret carpaccio af lyssej, tun og jomfruhummer. Hertil fik vi et glas hvidvin, en god, italiensk Chardonnay.

Carpacciomarinaden (med lime, tror jeg) smagte glimrende, men den var kraftig og overdøvede ganske den sarte fiskesmag.

Hovedretten var farseret vagtel med kartofler og bl.a. syltede kantareller, et syltet vagtelæg, noget trøffel-noget og så det løse. Det var rigtig godt!

Hertil fik vi en god, rød spanier. Jeg troede et øjeblik, at der stod "Poison" på etiketten, men det var altså "Pasion," og det er jo noget ganske andet.

Desserten var majsis med cornflakes og popcorn. Jeg fandt desserten lidt kikset og oversmart. Isen smagte af meget lidt, og oktober er da ikke majssæson.

Jeg er måske for kritisk, men når mad og vin er halvdyr til dyr, har man lov til at skrue op for forventningerne, og de blev kun indfriet af hovedretten og vinen.

Men husk: Man dømmer ikke en restaurant på ét måltid alene, medmindre det er en altomfattende katastrofe.

Betjeningen var professionel og venlig.

Sæby Sportscafé

Pindborggade 19.

En spøjs blanding af café og spillehal med automater, pool og dart. Åbnede juli 2016.

Vi spiste frokost der et par gange. Den ene gang hjemmelavet oksekødssuppe med brød (25 kr.), og den anden gang håndmadder med håndskåret pålæg (à 8 kr.).

Det må man sige er billigt!