Gråvejr og sæsonmenu i Sæby

Tidlig morgen trommer to korte byger på tagvinduerne. Mens Helle er i bad, går jeg ned for at få en morgensmøg. Jeg tæller 4 norske nummerplader og 1 svensk på parkeringspladsen.

Der er også to norske cykler med boardingpass fra færgen. Fine cykler. Jeg kan godt forstå, at de foretrækker Danmark frem for fjeldene.

Det holder tørt, da vi kommer til morgenbordets glæder lidt over otte, men det ser gråt ud, og såvel DMI som den norske vejrtjeneste lover regn i dag, så der er ingen uenighed til at vække håb.

Aahøjs morgenmad

Morgenmaden på Aahøj er et økologisk kvalitetseventyr. Der er hjemmebagte boller og brød, friskpresset appelsinjuice, perfekt blødkogte æg, gode oste, skinke og pølse, ymer med hjemmelavet müesli og/eller jordbær/blåbær, marmelader, honning, sydesalt m.m.

Jeg vil gerne have stærkere kaffe, men espressoelskere som mig er i undertal på disse breddegrader.

Der er stadig tørvejr, så vi går i brugsen og køber lidt frugt m.m. Da vi kommer ud, smådrypper det, og himlen skumler i sydvest.

Slentre i Sæby

Vi spenderer nogle timer på værelset og går så ud igen. Varmt er der ikke, men trods himlens trusler holder det tørt.

Bænk Hestevogn i købmandsgården Kloakdæksel i Sæby
Klik for større billede

Det er slående, så mange sammenklappelige minicykler man ser. Det må være sejlere og bilturister. I Aalborg er det en sjældenhed at se den slags cykler.

Café Mathilde i Vestergade serverer kaffe. Her går man til baren, bestiller og betaler, og så får man serveret inde eller udenfor. Billigt er det ikke, men kaffen er okay, og de skal jo tjene pengene i sæsonen.

Sidespring om børnearbejde

Betjeningen er god og venlig, og det fornøjer os gamle, at den blonde knægt på 12-14 år (mit gæt) kan hjælpe til og være høflig.

Jeg er så gammeldags, at jeg finder det sundt og opdragende, at ungerne prøver at hjælpe til med noget, de magter. Vi snakker jo ikke om at knokle dagen lang i en kulmine eller en tekstilfabrik.

De sødeste penge, jeg har tjent, var den usle hyre, jeg fik for at gå med aviser og bringe varer ud for købmanden et par timer om dagen. Det stjal ikke min barndom, og jeg lærte nogle ting, man ikke kan lege sig til, men sådanne synspunkter hører fortiden til.

Mere slentren

Vi køber Helles yndlingste ("Hole in one") i specialforretningen på torvet. De har et rigt udvalg af kvalitetsvarer, og jeg bemærker, at man også kan købe espressokander.

Min italienske husmor-model er 400-500 kr. billigere og fungerer fint, men jeg kan godt se, at farven ikke er så rap.

Sæby synes at have taget det engelske apostrof-ejefald til sig. Måske det smitter. Der er Dino's pizza, Torvet's Kaffe & Chokolade, Frøken Madsen's Spisehus m.fl.

Vi slentrer lidt mere rundt, før vi slentrer hjem.

Frøken Madsen's Spisehus

Ud på aftenen går vi hen til Café Mathilde og får en aperitif udenfor. Torsdag aften var der langt flere mennesker på gaden end i dag, det må være meget vejrfølsomt.

Jeg har bestilt bord på Frøken Madsen's Spisehus (deres apostrof), Sæbys "fine" restaurant, som har til huse i et gammelt ægpakkeri lige ned til Sæby Å.

For at komme ind på Madsen's i aften skal man have bestilt bord, ellers må man gå igen; forbi den udstoppede ræv der står som en malplaceret dørvogter og snerrer.

Vi får bord med god plads, næsten nede ved åen. Lokalet er venligt, og der er luft mellem bordene. Stolene er højryggede og magelige som en kirkebænk. Man kunne også sidde ude, men sommeren er for ung og usikker.

Dagens fisk er kuller. Torskefisk er okay, men lidt svære at hidse op - så har vi mere lyst til sæsonmenuen.

Det er moderne kartoffelsalat som forret, langtidsstegt svinenakke som hovedret og jordbærsymfoni som dessert. Vi vælger en kraftig rødvin fra Puglia til, en Mandorla Appassite.

Moderne kartoffelsalat Langtidsstegt svinenakke Jordbærsymfoni
Klik for større billede

Kartoffelsalaten er nye, kogte kartofler med kartoffelchips (altså ikke dem fra brugsen) i syrnet fløde skilt med purløgsolie, ringe af forårsløg og syltede rødløg og så en smule krymmel, som er ristet marcipan.

Det er rigtig godt.

Den langtidsstegte svinenakke er glaseret med noget granatæble-halløj og sorte sesamfrø. Der er grillede agurker, gulerodspuré og nye kartofler. Det er godt og velsmagende, men ca. det halve af mit kødstykke er tørt og trevlet.

Det nævnte Helle (hun kan gå til stålet, når det skal være), mens jeg var ude at ryge. Tjeneren vendte tilbage med besked fra kokken om, at sådan skal det være.

Det er selvfølgelig noget sludder, og de kunne vel heller ikke finde på at skrive "tørt og trevlet" på menuen. Kritik kan være svær at håndtere. Kød må dog godt være tørt, hvis det er billigt - så får man det, man betaler for.

Desserten er forrygende god: jordbær med bl.a. jordbæris, pistaciecreme og champagneskum. Mums, for en finale!

Vinen fra Puglia var et godt valg for vores ganer: kraftig, elegant og med tøjlet sødme - ikke ulig de smagsbomber vi smagte, da vi var i Puglia i 2016.

En fordel ved Frøken Madsen's Spisehus er også, at der er under fem minutters gang til Aahøj Hotelpension. Det benytter vi os af.