Restauranter i Pythagorion

Der er mange restauranter i Pythagorion på Samos, rigtig mange, og her er en omtale på godt og ondt af dem, vi besøgte.

En kollega var på Samos et par måneder før os, og han anbefalede klart at søge væk fra de mange restauranter på havnefronten, og vi fulgte hans råd.

Restaurant Irodion

Irodion var et af de steder, kollegaen anbefalede, og der søgte vi hen den første aften, og at vi vendte tilbage flere gange er vel egentlig den bedste anbefaling.

Irodion ligger i en sidegade til hovedgaden, lidt op ad bakken og skråt over for en anden god restaurant, Esperides, som omtales nedenfor.

Dolamdes Græske kikærteboller Pork souvlaki
Klik for større foto

Irodion serverer klassiske græske retter, og portionerne er rigelige. Hver dag har de to forskellige "todays special," og det er typisk en fiskeret og en kødret.

En til to gange om ugen er dagens specialitet ged i vinsauce, og det er rigtig godt. Kødretterne er i græsk tradition enten langtidsstegte og meget møre, eller de er perfekt grillede som fx souvlaki af lam eller svinekød.

Vi delte gerne en forret til én person og faldt for stedets kikærteboller, som er lette, luftige og velsmagende. De var krydret med dild, men måske også mynte og/eller koriander.

Husets rødvin serveres afkølet, og det er rart i varmen. Betjeningen er professionel, og overtjeneren taler perfekt engelsk. Han har vist (som så mange andre grækere) tilbragt nogle år i Australien.

Garden Restaurant Esperides

Denne glimrende restaurant ligger skråt over for Irodion og kan også anbefales. Maden er god og betjeningen professionel.

Kebab souvlaki

Også på Esperides er det værd at smage dagens specialitet. Igen er det klassiske græske retter, langtidsstegte eller grillede.

Smag og behag er forskellig, men jeg kunne især godt lide deres kebab souvlaki, som var grillede ruller af kalve-/lammefars. Deres oksekød i citronsauce var også mægtig godt, men måske for salt for nogen.

Overtjeneren taler selvfølgelig glimrende engelsk, og minsandten om ikke han også taler hollandsk. Første gang vi var der, spurgte jeg forsigtigt, om vi kunne dele en forret, og svaret var typisk for den græske venlighed:

"You can share anything you like."

Notos

Ouzo på Notos i Pythagorion

Notos ligger lidt afsides ved badestranden vest for havnen. Nyder man et eller andet, kan man gratis låne en af restaurantens solsenge, som står på stranden.

Beliggenheden er fremragende med udsigt over havet, og stolene er magelige safaristole. Første gang vi besøgte stedet var for at nyde en aperitif med solnedgang, men vi lod os lokke til at komme tilbage, fordi aftenen bød på græsk bouzouki-musik.

Jeg valgte stifado, fordi der stod, at den var frisk, og det var den også. Altså frisk fra fryseren, for den var kold og perleløgene konsistensløse.

Efter en tur mere i mikroovnen blev den varm og gled ned. Vi spiste der kun den ene gang, og jeg kan ikke anbefale stedet som spisested, men det er et glimrende sted at nyde sin aperitif, og mens vi var på Samos, var der græsk musik hver onsdag og lørdag.

Videoen herunder er optaget på Notos - en aften med græsk musik.

Daphne's

Daphne's ligger på Pythagorions torv. Her spiste vi frokost (en glimrende græsk salat) den første dag, og vi gjorde holdt her, når vi gik vores formiddagstur.

Her er skyggefuldt og roligt (sammenlignet med havnefronten), og betjeningen er venlig. Af en eller anden grund prøvede vi ikke at spise der om aftenen, men det er sikkert et udmærket spisested.

Restaurant Aphrodite

Restaurant Aphrodite i Pythagorion

Restaurant Aphrodite ligger lige om hjørnet fra Ifigenia Studios, og vi passerede den hver dag på vores spadsereture.

Som Irodion og Esperides er det en frilufts- eller "haverestaurant," og den ser ganske hyggelig ud, men vi lod os først lokke den sidste lørdag før hjemrejsen.

Årsagen til det var egentlig, at vi havde set den svenske gren af TUI holde velkomstmiddag derinde. Der kan sagtens være undtagelser, men de få gange, vi har oplevet det, virker det mere som: "Hvis I annoncerer i vores velkomstbrochure, skal vi nok sende jer nogle gæster."

Nå, men den dag lod vi os lokke af, at der stod "7 hour lamb in rosemary sauce" på tavlen udenfor.

Til forret delte vi en portion taramosalata, rognsalat, og den var ringe - smagte mere af kartofler end røget rogn.

7-timerslammet var vist et 6-timerslam, som havde ventet en time. Det var ikke ordentlig varmt, portionen havde en beskeden størrelse, og den påståede stegetid taget i betragtning var det ikke særlig mørt.

Nå, men det kunne en kop kaffe og en Metaxa vel rette op på. Jeg bestilte, og det var afgjort ikke Metaxa. I stedet for den karakteristiske blomsterduft var der en kvalm lugt af karamel, og et par dråber på tungen afgjorde sagen.

Jeg gik op til baren, plantede glassene på disken og sagde med stentorrøst: "This is not Metaxa!"

Bag baren udbrød der vild forvirring. En tjener forsikrede, at det var det skam, mens en hennafarvet dame fjumrede febrilsk med alle flasker.

Den lille korpulente tjener med gråt hår og skjorten uden på bukserne stak næsen i et glas og gav mig ret: "Not Metaxa!".

Før de fandt en appelinstans, drejede jeg om på hælen og gik ned til bordet. Kort efter kom ungtjeneren farende med glassene og en søforklaring om, at de var udgået for Metaxa, så indehaveren havde i stedet skænket noget af den lokale pullimut, som selvfølgelig var on the house.

Hvor svært havde det været at sige: "Beklager, vi er udgået for Metaxa. Kunne I tænke jer noget af den lokale gift i stedet?"

Går den, så går den. Hvornår lærer vi at stole på instinkterne?

Vi gik ned på Notos ved havet, hvor der var musik. 2 bouzoukier, en guitar og ægte Metaxa. Det var rigtig godt, og videoen lidt højere oppe på siden er fra den aften.