Afslapning i Siracusa

Dagene i Siracusa går med slentreture og afslapning. Seværdighederne har vi set, og nu nyder vi bare den gamle by, markedet og maden.

Forfalden kirke i Ortigia

Tagterrassen vender mod øst, og ved ottetiden når solen op over den nedlagte nabokirke og gør morgentrøjen overflødig. Himlens negligé brænder væk, og vi slår parasollen op.

Hvis det danske UV-indeks bare nærmede sig Siciliens, ville sundhedslobbyen omgående kræve undtagelsestilstand og cremepåbud, men her lever man med solen, ikke mod den.

Mursejlere flyver pibende rundt på morgenjagt, mens vi spiser vores morgenmad i ro og mag. Ortigia vågner langsomt, og når tiden er inde, går vi en tur.

Man behøver bare kaste et blik på et kort for at se, at Ortigia er en tæt bebygget labyrint med få åbne pladser og så en vej rundt langs kysten.

Husene er gamle, og mange er i forfald - især de tomme og forladte, som der er en del af. Måske det er for bekosteligt at sætte dem i stand.

Due i vindue Forfalden facade i Siracusa
Klik for større billede

Men de beboede er pyntelige med altankasser og blomsterkrukker. Mørke, dybe porte giver et kig ind i lokkende, solbeskinnede baggårde.

Port til baggård i Siracusa Blomsterkummer i Siracusa Port til baggård i Ortigia
Klik for større billede

Man kan godt fare vild, for ikke alle gader har rette vinkler, men på et eller andet tidspunkt kommer man til noget kendt eller til havet, for øen er lille.

Markedet

Vi ynder at besøge markedet, som er i en gade nær broerne til "fastlandet". Her sælges grøntsager, frugt, fisk, ost, krydderier og hvad ved jeg. Fiskehandlerne skråler om kap, sanserne bombarderes.

Fire mænd på hug klipper søpindsvin over. Det orange snot indeni kommer i små plastikbægre og slubres naturel som en jodfyldt cocktail.

Appelsiner på markedet i Siracusa Søpindsvin på markedet i Siracusa Sicilianske citroner på markedet
Klik for større billede

Jeg har ikke prøvet at slubre rå søpindsvin. Eventyrlysten fejler ikke noget, men maven har nedlagt appetitlighedsveto, den bangebuks.

En frodig og smilende pige serverer espresso og vand på en café i en af sidegaderne. En højgravid kat ligger på en af stolene udenfor, og ganske usædvanligt har den halsbånd på.

Jeg beder en appelsinsælger om et kilo, og på et øjeblik har han hældt mindst 6 kilo i en plastikpose. Vi tager det som en oplevelse og slæber byttet hjem.

Pastafrokost på Trattoria do Scogghiu

Spaghetti puttanesca

Måske spiser vi pastafrokost på Trattoria do Scogghiu. Det ligger gemt i en sidegyde til Via Cavour og serverer fremragende pasta.

Vi fandt stedet i 2008, da vi som dagturister besøgte Siracusa første gang, og guiden løslod os i 1½ time. Det var hende, der kaldte karperne i Fonte Aretusa for kapers.

Do Scogghiu har mange lokale gæster, og bedre anbefaling gives ikke. Ved frokosttid fyldes restauranten, og folk venter tålmodigt ude i gyden på at få et bord.

Dagturister

Der er fredeligt i Ortigia om formiddagen, men fra ved middagstid kommer en del dagturister til øen.

Busserne parkerer på den anden side af broerne, og turister i flok følger guiden til den marmorbelagte domkirkeplads og Fonte Aretusa, kilden med papyrus og kapers karper.

Det er lidt som i Venedig, hvor de alle myldrer til Markuspladsen og ikke ser andet. Hvis man i de kritiske timer holder sig fra Piazza Duomo og ruten dertil, er Ortigia stadig fredfyldt.

Det er dog ikke kun turister, der finder vej. Domkirken er med i skoleklassernes kulturelle pensum, og de mindste årgange har kasketter på (røde, gule, grønne), så lærere og pædagoger kan holde styr på krudtuglerne.

Solnedgang på Sicilien

Aperitivo på Lungomare Alfeo

Når dagturisterne er vendt tilbage over broerne, er det tid til en aperitivo på Cafe del Mar. Den ligger på Lungomare Alfeo, der går langs havet fra Fonte Aretusa til øens sydspids.

Her sidder vi så med et glas hvidvin, glor på de forbipasserende, på havet og på solnedgangen, når den tid kommer. Det er bare så godt at ha' ferie!

Efter aperitivoen går vi lige en smut hjemom og så ned på Osteria da Mariano.