Mandag den 16. maj 2011

Markedet i Ortigia

Jordbær

Jeg vågner igen tidligt, trækker den lidt og står så op kl. 6 og laver kaffe. På tagterrassen er der 18-19 grader. Der er skyfrit og fuglekoncert.

Solen står allerede højt på himlen, da vi hopper på den gratis minibus (#20) på Lungomare Ortigia. Bussen kører rundt om øen og til jernbanestationen på "fastlandet". Fin service, men også fornuftigt for at dæmpe trafikken på øen med de smalle middelaldergader.

En monstrøst overvægtig sicilianer sidder på bagsædet, og på Helles venstre side sidder en gammel kone med en trolley. Hun skal garanteret på markedet, så vi regner med, at vi bare skal følge hende.

Det viser sig at holde stik, for da minibussen holder ved busstationen før broen, står den gamle kone af og leder os det korte stykke hen, hvor markedet begynder.

Her er en overflod af grøntsager og frugt, men også fisk, ost, delikatesser og krydderier. I periferien har mørkhudede indvandrere boder med ragelse.

Sicilianske kirsebær Nespole - mispel

Muslinger på markedet Tunfisk Spatole
Klik for større foto

Varerne strutter af kompromisløs friskhed og kvalitet - det er fantastisk og farvestrålende at se. Muslingerne gør deres bedste for at ramme os med tynde vandstråler, og fiskehandleren falbyder med høj røst.

Det er svært at se sig mæt på denne herlighed, og vi køber et halvt kilo kirsebær til 2,5 €. Det er nok først på sæsonen, for nogle af kasserne med kirsebær kommer fra Spanien. Det bliver også til en melon (2 €) og et halvt kilo nespole til 1 €.

Nespole er en stenfrugt, som ligner blommer. Skindet er ikke så kønt, men frugten er velsmagende som en blanding af fersken og blomme. Mispel, hedder de vist på dansk. Vi køber også brød, men glemmer rent løg, agurk og citron i betagelse af al denne herlighed.

Vi søger en rygsæk

Vi skal have en rygsæk til Helle, og på markedet har de nogen af ringe kvalitet. De kunne sådan set være okay, for det er kun med henblik på den videre rejse, men vi går alligevel gennem byen på udkig efter noget bedre.

Vi har dog ikke heldet med os. Der er adskillige modebutikker med dyre dametasker, men intet som dækker rygsækbehovet. Efter en kop kaffe på Piazza Archimede krydser vi hjem til frokost.

Eftermiddag i Ortigia

Ved middagstid er det blæst kraftigt op. Måske skyldes det, at den relativt kolde luft ude fra havet får plads til at suse ind, når luften over land varmes op og stiger til vejrs?

Blæsten svaler behageligt, men så er det netop, at man skal passe på sin sarte nordbohud, for solen brænder hårdt på denne tid af dagen.

Efter siesta og afslapning på terrassen går vi en lang tur og gør det samtidig til en restaurant-rekognosceringstur. Mange restauranter har lukket mandag, og andre tiltaler os ikke.

Fx er der en i Via del Crocifisso med rimelige priser, men hvor det står med småt, at der beregnes 20 % til "servizio". Det er klart en fælde og usympatisk.

Så vi enes om at vende tilbage til Osteria da Mariano. Restauranten er lukket på denne tid, men der står borde med dug på udenfor, så mon ikke de har åbent i aften? Denne gang vil vi dog selv prøve at styre, hvad vi spiser, i stedet for helt at overlade det til dem!

Vi tager hjem på tagterrassen, hvor der er aftensol og skygge efter behag.

Lam hos Osteria da Mariano

Aftensmåltidet hos Mariano er igen en succes. Mariano byder hjerteligt velkommen og synes oprigtigt glad for at se os igen.

Denne gang nøjes vi med antipasti og secondo. Antipastoen er de samme sicilianske specialiteter som sidst - de laver vist ikke så meget andet, medmindre man bestiller det specielt. Hovedretten er perfekt grillede lammekoteletter.

Et ungt japansk par får omtrent samme behandling, som vi fik første gang. De har dog plads til secondo efter pastaen og vælger hhv. blæksprutte og kæmperejer. Det ser godt ud. Pigens sprutte er i mundrette bidder og kan spises med den uvante gaffel i højre hånd.

Vi kom ved ottetiden, men sicilianere spiser sent, og da klokken er ca. kvart over ni, er restauranten fyldt godt op - og det på en mandag aften. Okay, det hjælper måske, at så mange andre holder lukket netop mandag.

Vi ser dog også, at de HAR menukort til dem, der beder om det. Der er nu ingen grund til at studere det af frygt for priserne. Vi slutter af med grappa og får en regning på 44 €. Vi lægger til servizio og siger tak for i aften.

Der er aftenstille hjemme på tagterrassen.