Arkimedes-museet i Siracusa

De fleste har hørt om Arkimedes' Lov. Færre ved, at han beregnede pi med 100 decimalers nøjagtighed og i det hele taget udtænkte mange landvindinger inden for matematik, hydroteknik og lignende discipliner.

Han var et geni af de store, Siracusas berømte søn, og nu er der kommet et nyt Arkimedes-museum, som meget passende ligger på Piazza Archimede i Ortigia. (Opdatering maj 2017: Museet eksisterede kun kort tid og er nu lukket, desværre.)

Cylinder og kugle

Plancher på italiensk, engelsk og spansk gennemgår nogle af Arkimedes' væsentligste opdagelser og beviser, og så er der masser af fine "hands on" demo-maskiner, som gør det abstrakte håndgribeligt.

Man kan fx nedsænke en kugle i en cylinder med vand, eller se laserlys blive reflekteret af en krumning. Se evt. museets hjemmeside.

I sin sam- og eftertid var Arkimedes mest berømt for de maskiner, han konstruerede, men dem regnede han ikke selv for noget. Måske så han dem bare som en stoflig manifestation af teoriernes rigtighed.

Museumsbillet
Billet til Arkimedesmuseet

Hans krigsmaskiner holdt effektivt romerne på afstand i et par år under belejringen af Siracusa (214-212), og da romerne endelig erobrede byen, var det fordi de blev lukket ind ad en bagdør. Alt det kan du læse mere om på Arkimedes fra Siracusa.

Efter sigende fik soldaterne ordre om, at Arkimedes skulle skånes, men det gik alligevel galt; den gamle mand blev dræbt, da han ifølge myten sad og tegnede i sandet og sagde: "Forstyr ikke mine cirkler".

Amerikanerne begik ikke samme fejl, da de efter 2. Verdenskrig sikrede sig Werner von Brauns uvurderlige assistance til raketprogrammet.

De gamle gader

Port i Ortigia
Klik for større foto

Der er en labyrint af gamle gader fra museet og ned mod ruinerne af Apollontemplet og broerne til fastlandet. Meget af kvarteret er sikkert noget skrækkeligt gammelt bras at bo i, men det oser af latinerstemning og en svunden tid. Vi går rundt en tid og "snuser".

Pigespejderne

Ved marinaen slår vi os ned på en dyr bar med espresso og vand. Det er godt lige at hvile fødderne og glo.

Vi har set flere spejderflokke i dag. Nogle pigespejdere stopper op ved vores bord, og en hvalpebuttet pige skubbes op foran.

Siciliansk pyntekurv
Klik for større foto

Hun er lidt genert, men spørger på nydeligt engelsk, om vi vil støtte deres spejderlejr ved at købe en lille gul kurv. Prisen må vi selv bestemme: "A euro or whatever".

Vi finder en euro og lidt småt og bliver de lykkelige ejere af en lille gul stofkurv, som sikkert holder andre spejdere på afstand. Jeg håber, de får en god lejrtur.

Spaghettifrokost på do Scogghiu

Spaghetti puttanesca

Spaghetteriaet do Scogghiu ligger i en sidegyde til Via Cavour. Der går vi hen og får spaghettifrokost. Vi har været der før, og deres pasta er suverænt god.

I dag får vi spaghetti puttanesca. Spaghettien er meget al dente, og saucen er med tomat, pancetta (italiensk bacon) og sorte oliven. Mums!

Bryllupper

Bryllup
Klik for større foto

Her bliver man åbenbart gift om lørdagen, og det er sikkert særlig romantisk at blive gift i Ortigia, ligesom vi så det i Cefalu i 2010.

På vores vej i dag så vi to bryllupper, hvoraf det ene var i domkirken. Ja, vi var altså ikke inde, men brudeparret poserede for fotograferne udenfor.

Efter brylluppet skal parret foreviges på fotos og video, og med et følge af fotografer turer de rundt i byen i timevis, og der filmes, hvor baggrunden er særlig romantisk.

Det må være hårdt. Den lille brudepige, vi så på Cafe del Mar i eftermiddags, var i hvert fald meget træt.

Fennikelpølse på Osteria da Mariano

Vi ved, at lørdag er en travl dag på Osteria da Mariano, så vi går derhen forholdsvis tidligt. Alligevel er det næsten for sent, for de har forrygende travlt, og tjenerne spurter frem og tilbage.

Indehaveren spurter ikke. Han svæver over vandene med sit lyse overskæg og får os bænket lige inden for døren.

"Bruschette?" spørger han. "Si" svarer vi, og pludselig står der en tallerken med siciliansk antipasti for to. Vand er kommet som en selvfølge. Jeg fanger en af de flyvende tjenere og bestiller vin.

Senere får vi fat i to menukort, og vi bestiller stegt pølse med salat til deling. Vi har set andre få pølse, men har endnu ikke selv smagt den.

Siciliansk antipasti Siciliansk fennikelpølse
Klik for større billede

Pølsen ligner et stykke medister, men så hører enhver lighed også op. Denne pølse har intens smag af kød og fennikel. Fremragende. Hvor i Danmark kan man købe fennikelpølse? Hvor?