Zarens sommerslot Kadriorg og Olde Hansa

Zar Peters sommerslot, Kadriorg, ligger i en park 2-3 km fra den gamle by. Vi kunne have taget en sporvogn, men det er godt spadserevejr. Bilernes pigdæk knaser højlydt mod asfalten. Det er igen en smuk dag med klar blå himmel. Der er næsten vindstille, og det fryser en smule.

Kadriorg slottet i Tallinn Kulørt træhus nær Kadriorg Zarens sommerhytte i Tallinn
Klik for større billede

På vejen er der pæne kulørte træhuse fra tiden, før verden gik af lave. Kadriorg slottet er i dag kunstmuseum. Det åbner først kl. 10 om en god halv time. I parken ligger også præsidentboligen, som bevogtes af to stivfrosne soldater.

Man skal gå forsigtigt, for sne og sjap er frosset til blank is på grusstierne. For enden af vejen ligger zar Peters sommerhytte, som er et lille beskedent hus. Slottet kom nok til senere. Hytten er nu museum. Lige ved siden af ligger Kumu, det store nye kunstmuseum.

Vi sætter os på en solbeskinnet bænk uden for Kadriorg-slottet og venter, til de åbner. Et dansk rejseselskab kommer forbi anført af en mand med "Albatros" på ryggen. Han snakker om zar Peter og italienske arkitekter, og de går rundt om slottet.

Guiden har travlt, og de sidste svagt gående kan dårligt følge med. På bænken i solen glæder vi os over, at vi selv bestemmer tempoet.

Slottet åbner, og vi køber billet. Det er mere for at se slottet end for at studere kunsten, som er udstillet på 1. og 2. sal. Slottets store sal er en pompøs og overpyntet sag med barok mig her og der, men sådan var smagen jo dengang. Fint skulle det være.

Det kejserlige familiealbum hænger på væggene og er ikke særligt spændende, medmindre man har en svaghed for fyrstindeportrætter. Der er nogle få rigtigt gode billeder malet af russiske realister. Jeg falder pladask for et billede af en gammel mand med krykke.

Der er også et rum med intarsia (indlægninger af træ). Ganske flot, men ingenting mod det, man kan se i Palazzo Ducale i Urbino. Bagefter snakker vi om den lidt dårlige lugt - det var som om alle kustoderne havde spist hvidløg.

Vil man vide mere om Kadriorg, kan man gå ind på museets hjemmeside.

En sti går gennem parken ned til kystvejen. Et lille egern med busket hale piler rundt i sneen og søger føde. Solen har nu smeltet isen, og stierne er sjappede. Et stykke af vejen tilbage mod byen følger vi en sti langs kysten. Der er mange ude at gå søndagstur i det gode vejr.

Egern ved Kadriorg Træer i is

Kebab-frokost

I shoppingcenteret nær hotellet er der en lille kebab-bar. Tjenerens hår er lige så pomadiseret som Elvis'.

Mens vi venter på pita kebab'en spilles der mellemøstlig popmusik. De synger vel for et frit Kurdistan, afskaffelse af svigermødre eller noget andet universelt.

160 EEK for 2 pita kebab og 2 colaer er billigt, og så er det kun et par minutters gang fra hotellet. Siesta-tid.

Postkort og vandpiber

Vi går restituerede ud ved tretiden, køber postkort i kiosken og falder ind på kaffebaren rundt om hjørnet. Her er rygerrum. Unge mennesker ryger vandpibe og slænger sig i bløde hynder ved lave borde. De ryger ikke noget af det sjove - det lugter nærmest som æblete.

Vi skriver postkort ved det lave bord og slentrer så ud uden særligt mål.

Slentretur

Raekoja Plats

Solen hænger lavt og får de farveglade facader til at gløde. Ved Niguliste-kirken er der udendørs skøjtebane, og på turen passerer vi et par spisesteder, som ser spændende ud. "Ribe" i Vene har internationalt tilsnit med gourmet-tendenser, men er ikke udsøgt dyr. Interessant!

Om et par timer skal vi spise på Olde Hansa, så vi lister hjem for at få benene op.

Restaurant Olde Hansa

Restaurant Olde Hansa

Langbord på Olde Hansa

Fra førstesalen på Olde Hansa

Tallinn by night

Restaurant Olde Hansa er en rigtig turistfælde, og jeg har bestilt bord hjemmefra. Konceptet er middelaldermad, middelalderomgivelser, middelaldermusik osv.

Vi bydes velkommen af en servitrice i middelalderkostume. Lokalet har mørke træmøbler og er kun oplyst af stearinlys. På en lille balkon over baren sidder tre piger og spiller dæmpet middelaldermusik.

Vi bliver bedt om at vente lidt, så vil værtinden for festsalen ovenpå komme og hente os. Som aperitif får vi en lun snaps (sødlig bitter), som smager godt af krydderier.

Førstesalen er stor og højloftet. Der er vægmalerier (med middelaldermotiver naturligvis), og også her er der kun levende lys. Det er stemningsfuldt. I midten af salen står et langbord dækket op til større selskab.

Vi betjenes professionelt af en ung mand i Peter Pan bukser, som taler glimrende nutidsengelsk. I 1999 besøgte jeg en restaurant i London, som også kørte på middelaldervognen, og maden var udsøgt ringe. Det er den ikke på Olde Hansa.

Til forret får vi en glimrende fugleleverpaté med en sød løgkompot, noget surt plus en humpel godt brød og en klat flødeost. Helles hovedret er en stuvning med vildt og ingefærmarinerede roer. Jeg får røget filet mignon i svampesauce og hertil en blanding af kogte korn (perlespelt?) og nødder. Det er okay og ledsages ikke særlig middelalderligt af en chilensk rødvin.

Et større selskab er nu bænket ved langbordet i midten. Det er amerikanske piger og kun tre unge mænd. Der er også et par lærerinder, eller hvad de nu er. De får serveret en lind strøm af retter, og ind imellem forsøger nogle at trutte i det kohorn, tjeneren gav til toastmasteren.

En af pigerne får til opgave at "øse" varm ost op til de andre. Det er svært, fordi osten bliver lang. Det er jo ikke meget anderledes end osten på de pizzaer, hun sikkert fylder sig med til daglig, men pigebarnet har i den grad væmmelse malet i ansigtet. "Osteorme" siger mundvigene, og det er ikke kun osten, hun ikke bryder sig om.

Der er toiletter på 2. sal, hvor amerikanske piger står i kø og kvidrer. Herretoilettet er frit, og jeg går ind med god samvittighed - der står nemlig "Dansker" på døren. Selv toilettet er indrettet i middelalderstil, men rullen er dog ikke pergamentpapir.

Til dessert fristes vi af æbler i butterdej med honning og mandelmælk. Det er sødt og rigtig godt Bærsnaps er en god ledsager. Regningen lyder på 1385 EEK.

Et sted som Olde Hansa er selvfølgelig en turistfælde af karat, men man må lade dem, at middelalderkonceptet er gennemført til mindste detalje, så man får en totaloplevelse.

3 glas af 5 mulige 3 glas af 5 mulige 3 glas af 5 mulige 3 glas af 5 mulige 3 glas af 5 mulige

Restaurant Olde Hansa

Hjemmeside
Vana Turg 1. Tlf. +372 627 9020
Email: reserve snabela oldehansa.ee

Middelaldermad og en totaloplevelse. Bordbestilling en rigtig god idé.