Mandag den 13. september 2010

Det skjulte kapel på Telendos

Hanegal vækker mig lidt over syv. Haner burde indtage en fremtrædende plads i det græske køkken.

Morgenturen går til den sydlige halvø. Ikke til den kristne nekropolis, men til højre og ned ad den stejle trappe til det lille og næsten skjulte St. Georges kapel ved havet. Døren til kapellet er låst.

St. Georges kapel Den stejle trappe ned til St. Georges kapel
Klik for større foto.

Jeg gad vide, hvorfor de har bygget et kapel på et så besværligt sted. Der må være en historie bag. Måske et skibbrud hvor de søfarende kom frelst i land på disse golde klipper?

Der er spredte skyer og det lufter. Dejligt! Vi slentrer gennem fyrrelunden ned til havnepromenaden. Lejligheden er gjort ren og dufter af rengøringsmidler. Parasollen giver skygge indtil frokosten og siestaen.

En dag med ingenting

Dagen fordrives med ingenting. Vi går tur langs promenaden i det smukke aftenlys og sætter os på baren med havnefrontens flotteste toiletter. Det er Odysseia, som ligger mellem Restaurant Rita og Zorbas.

Græsk aftensol
Klik for større foto

En velvoksen englænder sidder med en granvoksen Mythos, og lokale mænd snakker ved bordene længst tilbage. Vi bestiller ouzo, og dem er han længe om at servere. Forklaringen er den lille anretning, som følger med: agurkeskiver med feta samt oliven.

Kalymnos antager forskellige farver, i takt med at solen synker. Lige før solen forsvinder helt, ulmer klipperne rødt. I aften er vi ikke de første gæster på George's. Nikos siger, at vi skal have fiskesuppe, og det går vi med til, hvis vi kan få små portioner.

Græsk fiskesuppe
Klik for større foto

Suppen er himmelsk. Et svagt strejf af karry, et håndfast skvat fløde og så fisk, krabbe, rejer og muslinger.

Som hovedret får Helle "Beef yiouvetsi", som er ostegratineret og mørt oksekød i en tomatsauce med nudler så små som forvoksede riskorn. Jeg får lam stifado, solide klumper af lam i vinsauce med små løg og kartoffelbåde som har været i ovnen.

Nikos kommer uopfordret med kaffe, Metaxa og en geleagtig dessert med rosiner og valnødder. Regningen lyder på 30 euro, og inkluderer ikke det, vi fik efter hovedretten. Egentlig står der 32, men det er streget over og rettet til 30.

Jeg lægger 40, og vi går. Går den, så går den.