En afslappende ferie på Telendos

Bortset fra at George's Restaurant er lukket, er alt næsten ved det gamle på Telendos, og vi fordriver ni dage med idel afslapning.

Dagene følger næsten alle samme dovne mønster.

Man skal ikke gå for sent i bad, for så har de andre gæster tømt varmtvandsbeholderen. Nogen kan simpelthen ikke holde hus, og så må man vente, til solen har opvarmet en ny portion.

Om formiddagen går vi en tur, og jeg får en dukkert ved bystranden. Så tilbringer vi en times tid med en forfriskning hos Rita (restauranten lige hvor færgen lægger til). Rita har WiFi.

Godt skjult kapel på Telendos Trappen ned til kapellet

Strand nær Telendos by Rosa aftenhimmel over Kalymnos Solnedgang
Klik for større foto

Som regel er internetforbindelsen fra meget langsom til ikke eksisterende, men det hænder, at den har sine lyse øjeblikke. Hvad der afgør dagsformen står hen i det uvisse.

Så slentrer vi hjem, spiser frokost og holder siesta, mens middagsheden raser ud. Jeg laver kaffe, og vi kryber sammen i den smalle strimmel skygge, som nu er på terrassen.

Ved femtiden går jeg igen ned til bystranden og får en dukkert. Ofte har jeg stranden helt for mig selv. Efter svømmeturen sidder jeg på promenadens halvmur og tørrer, mens jeg ryger en pibe tobak og glæder mig over, at man kan være her i +30 grader, mens efteråret er i udbrud derhjemme.

Aftenturen går enten til "Verdens ende," hvor promenadens nordlige ende bliver til en sti, eller til udsigtspunktet over Hohlaka Beach, hvor man kan nyde solnedgangen.

På hektiske dage når vi begge dele.

Zorbas

Ved syvtiden indfinder vi os på Odysseia, en fortovscafé mellem Rita og Zorbas mod syd. Her sidder vi i magelige safaristole og nyder solnedgangens farvespil på Kalymnos' stejle klipper. En ouzo giver farverne ekstra glød.

Klipperne spejler sig i strædet og får vandet til at ligne gyldent kviksølv. Det er meget smukt.

En times tid senere går vi hen for at spise. De fleste gange ender vi hos Zorbas, som laver den bedste mad, nu hvor George's Restaurant er lukket.

Kalymnos i gyldent aftenlys Hjemmebagt græsk brød

Grillet aubergine på græsk manér Souzoukakia
Klik for større foto

Som regel vælger vi dagens special, fordi den er frisklavet. Mikes, tjener og indehaver, er effektiv og har et godt humør. Der spilles altid god musik (efter vores smag: fx Theodorakis eller stille guitar), og maden er god. Eneste anke er de høje træstole med fletsæder - de er umagelige.

Mikes fortæller, at han kom hertil i 1987. Før den tid optrådte han med græsk dans, men så var der vist et mellemværende med skattevæsenet - historien bliver lidt usammenhængende her.

Han må have overtaget restauranten på et tidspunkt, for på forstavnen af en halv båd, der står i restauranten som dekoration, kan man se, at Zorbas har eksisteret siden 1974.

Stjernestund

Dagen slutter med en stille stund på terrassen, hvor vi beundrer stjernehimlen. Det kan man til overflod hernede, for ikke blot er der mørkt, der er også skyfrit.

Det kan lyde som en monoton rutine, men hver dag byder på nye små oplevelser. Læs mere herom på næste side.