Cypern

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

Cypern er et populært rejsemål, og det undrer ikke, for øen har ca. 340 solskinsdage om året, gode badestrande, god mad, en rig historie og endda et centralt bjergmassiv.

På denne side:

Korte fakta
Pas
Lufthavne
Transport
Hvor skal man bo?
Vejret på Cypern
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Seværdigheder
Sport & aktiviteter
Stikkontakter
Banker & penge
Shopping & priser
Historie
Litteratur

Øen er delt i to, tyrkisk i nord og græsk i syd, og langt de fleste rejser går til den græske del. På denne side finder du fakta, tips og links, som kan være nyttige på rejsen.

Korte fakta

Befolkning: ca. 788.000

Areal: 9.250 km2 (af hvilke 3.355 km2 udgøres af den nordlige tyrkiske del). Til sammenligning udgør Sjælland og Fyn tilsammen 10.015 km2.

Sprog: græsk og tyrkisk. Langt de fleste i syd taler engelsk.

Møntfod: Euro. Cypern skiftede fra pund til euro i januar 2008.

Landekode: 357

Tid: GMT +2 eller dansk tid + 1 time.

Kort: by- og områdekort på www.map-cyprus.net

Flere facts: The CIA World Factbook om Cypern og Wikipedia.

Kort over Cypern med større byer.

Pas

Vigtigt: Cypern kræver, at dit pas skal være gyldigt 3 måneder efter hjemkomst. Se evt. Udenrigsministeriets side om Cypern hvor den slags opdateres.

Lufthavne

Der er lufthavne i Larnaca og Paphos. Den gamle internationale lufthavn i Nicosia (Lefkosia) ligger i dag i ingenmandsland mellem den græske og tyrkiske zone. Det er små lufthavne, og især Larnacas er meget presset.

Transport

Cypern har et veludviklet vejnet. Der er venstrekørsel (et levn fra tiden som engelsk koloni). Der kører busser over hele øen, og der er mange taxier. Der er ingen jernbane på øen.

Udlejningsbiler har røde nummerplader. Så er man advaret om, at det kan være turister, der plejer at køre i højre side!

Hvor skal man bo?

I Larnaca er der et hotelområde vest for byen ud mod lufthavnen, men vil man have lokalkolorit, er selve byen at foretrække. Der er mange hoteller og lejlighedshoteller.

I Paphos er turisterne koncentreret i Kato Paphos, den nedre bydel ved havnen, men der er også turistområder nord for byen (f.eks. Coral Bay).

Ayia Napa og Fig Tree Bay er deciderede turistbyer, hvor der kun er ca. 2000 og ca. 1000 (faste) beboere.

Vi har hverken besøgt Ayia Napa eller Fig Tree Bay, men foretrækker klart "kedelige" Larnaca fremfor Paphos. Larnaca har ca. 64.000 indbyggere og Paphos ca. 27.000. Der er væsentlig mere dagligdag at opleve i Larnaca, mens Paphos næsten helt og holdent er gearet til masseturisme.

Det afspejler sig også i prislejet - f.eks. er det en del billigere at spise ude i Larnaca, og de lokale virker (forståeligt nok) venligere og mere imødekommende. Men er man til disko, nattesjov, fest og farver er det nok ikke Larnaca, man skal vælge.

Der er mange turister på Cypern og især mange englændere. De engelske turister holder fortrinsvis til i Limassol og Paphos, hvilket også bidrager til, at Larnaca gør et roligere indtryk (!)

Vejret på Cypern

Cypern ligger i det sydøstlige Middelhav. Sommeren er varm (meget varm!) og næsten uden nedbør. Om vinteren er klimaet mildt. Medmindre man alligevel flader ud og kun bevæger sig fra pool til bar, er foråret og efteråret den bedste tid. Der er smukkest om foråret, før den nådesløse sommersol svider alt af. Vejrudsigt.

Restauranter og spisesteder i Larnaca og Paphos

I Larnaca er der kun ét sted for os: Militzis. Her serveres veltillavet traditionel cypriotisk mad til rimelige priser, og det er ikke tilfældigt, at der er mange lokale gæster. Militzis finder du ved at gå ud ad strandpromenaden syd for det lille fort. Se mine rejsebeskrivelser fra 2002 og 2004 for beskrivelse af Militzis og andre restauranter i Larnaca.

I Paphos er der mange restauranter. Den suverænt bedste er Seven St. George, som ligger et stykke uden for Paphos (tag en taxi!). Se min rejsebeskrivelse fra Paphos for beskrivelse af de restauranter, vi besøgte.

Drikkepenge

Normalt er drikkepenge inkluderet i regningen, men det er ikke unormalt at runde beløbet op eller efterlade lidt klingende mønt som tak for god betjening (hvis den altså var god!). Er drikkepenge ikke påført regningen, er 10 % passende.

Drikkevand

Drikkevand på Cypern er enten afsaltet havvand eller regnvand, som opsamles i store reservoirer i vinterhalvåret. Der er godt med klor i, så det smager ikke særlig godt. Man bliver ikke syg af vandhanevandet, men det anbefales at købe flaskevand.

For nogle år siden havde man en katastrofalt tør vinter, og den efterfølgende sommer måtte man have vand med tanskibe fra Libanon. Så vand er en anderledes knap og kostbar ressource, end vi er vant til, og vil man være bæredygtig turist, skal man være bevidst om sine vaner.

Seværdigheder

De fleste interessante fortidsminder findes i Paphos og området vest for Limassol (Kourion). I Larnaca er der bl.a. ruinerne af det antikke Kition. Interesserer man sig for kirker, er der rig mulighed for at se græsk ortodokse kirker på Cypern. Et besøg i den delte hovedstad Nicosia (Lefkosia) er også interessant.

Om vinteren er saltsøen udenfor Larnaca (ved lufthavnen) tilholdssted for masser af trækfugle - bl.a. flamingoer. Om sommeren tørrer søen ud.

Det er absolut værd at besøge nogle af landsbyerne i Troodos bjergene. Her får man et indtryk af det lidt ældre og "oprindelige" Cypern. Der er smukt i bjergene, og på varme dage er temperaturen mere behagelig. Kan eller vil man ikke køre selv, kan man tage en rutebil eller tilmelde sig en arrangeret tur. Er man nogle stykker, kan det også komme på tale at lave en aftale med en taxi for en dag.

Sport og aktiviteter

Naturligt nok for en ø tilbyder Cypern udfoldelser på og i vandet såsom dykning, sejlture, fisketure, windsurfing osv. Der er golfbaner i Limassol og Paphos, og man kan tage på vandreture i bjergene eller cykle. For mere information, se fx Cyprus.com.

Eller hvad med en skiferie på Cypern? Nej, det er ikke en joke. Cyperns højeste bjerg, Mount Olympus, har indtil flere pister, og sæsonen er normalt fra januar til marts. Læs mere på The Cyprus Ski Club.

Stikkontakter

Stikkontakterne på Cypern er samme type som i f.eks. England, Irland og Malta. Det er tre-bens (billede her) og passer ikke til danske stik. Som regel er der en adapter på værelset, eller man kan låne en i receptionen mod depositum. Ellers kan de købes mange steder. Jeg ved ikke, hvad prisen er i dag, men jeg købte en i 2004 for knap 15 kr.

Banker og penge

Der er masser af pengeautomater, som accepterer de gængse kort. Såvel i Larnaca som Paphos er der automater i lufthavnen, så man kan hæve lidt lokal mønt, når man ankommer.

Shopping & priser

Priserne på Cypern er moderate, men det afhænger af, hvor man er. For eksempel er det noget dyrere at spise ude i Paphos end i Larnaca, og det er vist også dyrere at leje bil. Priserne stiger med koncentrationen af turister - sådan er det alle steder.

Man kan med fordel købe:

  • Lædervarer
  • Guld og sølv (smykker)
  • Briller. Optikerne på Cypern er efter sigende dygtige, og man kan få lavet et par briller på en uge og væsentligt billigere end hjemme i Danmark.
  • Cypriotisk vin. Den berømte dessertvin Commandaria er en cypriotisk specialitet, og jeg kan varmt anbefale appelsinlikøren Filfar.
  • Kniplinger fra byen Lefkara er berømte, men billige er de nu ikke.
  • Rosenvand og sirup af johannesbrød er eksotiske, lokale specialiteter.

Historie

Cypern har en lang og rig historie. De første egentlige beboelser, man har fundet spor af, stammer tilbage fra ca. 8200 f.Kr. I bronzealderen fandt man ud af at udnytte øens kobberforekomster, og omkring 1500 f.Kr. blev Egypten en vigtig handelspartner.

I historiens løb er øen blevet erobret flere gange og har haft forskellige herrer. Læs mere på den danske udgave af Wikipedia eller mere udførligt på den engelske udgave.

Litteratur

Politikens "Turen går til Cypern" er den eneste bog, vi har læst om øen.


Til Top | Oversigt rejsebeskrivelser | Andre fakta-sider

Sidst opdateret 2. juni 2018