Sicilien - fakta og rejsetips

Sicilien bliver stadigt mere populær som rejsemål. Der er masser at se og opleve på Middelhavets største ø, og sammenlignet med f.eks. Norditalien, er priserne særdeles rimelige.

Index:

Korte fakta
Rejsetid - årstider
Lufthavne
Offentlig transport
Kør selv
Hvor skal man bo?
Camping
Priser - prisniveau
Penge og veksling
Siesta - åbningstider
Restauranter
Drikkepenge
Shopping
Drikkevand
Sport & aktiviteter
Stikkontakter
Sprog
Kriminalitet
Badestrande
Nudisme
Litteratur & links

Vejret og maden er fantastisk. Der er strande, bjerge, vulkaner, søvnige landsbyer hvor tiden står stille, hektiske byer og masser af fortidsminder fra en lang og broget historie.

Sicilien har haft mange herrer, og nogle af de bedst bevarede græske templer findes på Sicilien.

På denne side har jeg samlet nogle fakta og praktiske rejsetips, som kan være nyttige, når man besøger eller planlægger en rejse til Sicilien.

I mine rejsebeskrivelser fra Sicilien (links nederst pĺ denne side)kan du læse om vores personlige indtryk og oplevelser. Der er også fotos og fra 2012 og frem videoklip.

Se kort over Sicilien på Google Maps (åbner i nyt vindue).

Korte fakta

Indbyggere: ca. 5,1 million
Befolkningstæthed: 198/km2
Møntfod: Euro
Landekode: 00 39

Rejsetid - årstider - vejret

Der er meget varmt på Sicilien om sommeren. I juli, august og starten af september kan temperaturen nå op over 40° C, og det er dræbende for enhver aktivitet. De fleste italienere holder sommerferie i august. Så er der trængsel på strandene, og priserne får et ekstra gok opad.

Så medmindre man bare vil ligge på stranden, er forår og efterår den bedste rejsetid.

Temperaturer og nedbør på Sicilien

Bemærk, at der statistisk regner meget i oktober - næsten 100 mm, hvilket er mere end i Danmark (76 mm).

- Til top -

Lufthavne

Der er tre vigtige lufthavne på Sicilien: Palermo og Trapani i vest og Catania i øst. Trapani benyttes mest af lavprisselskaber som fx Ryan Air.

Fra lufthavnene i Palermo og Catania tager det ca. en halv time at køre til hhv. Palermo og ca. 20 minutter til Catania. Der er regelmæssige busafgange til Palermo/Catania, og det koster ca. 5 euro. I Catania kører ekspresbussen via Catanias busterminal ved banegården videre til Siracusa eller Giardini Naxos og Taormina (www.etnatrasporti.it). Fra Palermos lufthavn går der også tog til byen.

En taxi til centrum koster under 50 euro, og fra Catanias lufthavn til Taormina/Giardini Naxos skal man regne med ca. 80 euro. Det er dyrere om aftenen/natten end om dagen.

I begge lufthavne kan man leje bil.

Offentlig transport - tog og bus

Jernbanenettet på Sicilien er ikke så udviklet, men man kan da køre til de fleste større byer. Søg på Trenitalias hjemmeside. Normalt er rutebilerne mere fleksible end tog og foretrækkes af de fleste sicilianere. Der er flere selskaber, så det kan være lidt indviklet, men et godt sted at starte (for det østlige Sicilien) er www.etnatrasporti.it.

I Palermo, Catania og de fleste større byer ligger busterminalen ved jernbanestationen. Rutebilerne er blå, mens bybusser er gule/orange.

Når man kører i bybus, skal man altid købe billet forinden, som så stemples straks i en automat i bussen. Billetter købes normalt i tobaks- og aviskiosker, "Tabacchi". Der er hyppig kontrol, og der falder en klækkelig bøde, hvis man bliver snuppet i at køre uden gyldig billet.

Billet til rutebiler kan købes hos chaufføren, når man stiger på (det er en rigtig god idé at have lige penge eller småpenge, så chaufføren ikke skal veksle!). Hvis man stiger på bussen på en busterminal, skal man dog købe billet på billetkontoret.

Togbilletter skal også stemples (valideres) inden man stiger på, medmindre (vistnok!) man har pladsbillet.

- Til top -

Kør selv

Jeg kører ikke selv bil, men mange siger, at det er en nervepirrende og stressende oplevelse på Sicilien. Lande- og motorvejskørsel er nok ikke så slemt, men i større byer er trafikken slem.

I Catania var trafikken mindst lige så vanvittig som i Rom, og Palermo skulle være endnu værre.

Vær forberedt på at enhver paragraf i færdselsloven er en fornærmelse mod den personlige frihed! Italienere - og sicilianere i særdeleshed - har et afslappet forhold til forbud.

Hvor skal man bo?

De fleste skandinaviske turister kommer til Sicilien på charterferie, og så bor de som regel i Taormina, Giardini Naxos eller Cefalů. For individuelle rejsende er Siracusa (Syrakus) i det sydøstlige populær. Kører man selv, er der mange muligheder for agriturismo, en ferieform som vinder frem overalt i Italien.

Der er også gode muligheder for bed & breakfast, hvilket vel især er smart, hvis man kører rundt på øen i bil.

Cefalů

Mange er faldet for Cefalů på nordkysten, og herfra er der ikke langt til de Lipariske øer, som ligger nord for Sicilien. Det gamle Cefalů er en charmerende middelalderby med smalle gader, hvor der hænger vasketøj fra mange altaner. Byens gamle domkirke er berømt, og de shoppingglade kan få deres lyst styret i de mange små butikker.

Lige uden for den gamle bydel er der en glimrende badestrand og en lang strandpromenade. Lige bag byen er der en imponerende klippeknold, og har man luft og kræfter til at nå toppen, kan man ud over udsigten også se resterne af et antikt tempel.

Mange turister har fået øjnene op for Cefalůs charme, og det præger også byen. Vi var der en uge i maj 2010, og du kan læse om byen og vores oplevelser på denne tur på Ferie i Cefalů.

Taormina

Taormina er berømt og ubestridt Siciliens turistmål nr. 1. Det ser man tydeligt, når man besøger byen; Taormina er smuk og har en fantastisk beliggenhed, men den er også vildt overrendt af turister, og alt roterer om turismens akse.

På byens hovedstrøg, Corsoen, er der frygteligt mange dagturister. De kommer i busser, og guiderne genner dem ad Corsoen som fåreflokke. På Corsoen kan folk med kløe i kreditkortet også få deres shoppinglyst styret i talrige eksklusive butikker.

Bevæger man sig blot få meter væk fra Corsoen, er der meget mere roligt, og man oplever Taorminas sande charme og skønhed. Fra det meste af Taormina er der en fantastisk udsigt over havet og til Etna, og udsigten er nok allerbedst fra det antikke græske teater, som er byens største seværdighed. Det er absolut et besøg værd, men jeg anbefaler stærkt, at man om muligt kommer ved åbningstid (kl. 9), hvor der er færrest besøgende.

Giardini Naxos og Recanati

Giardini Naxos, som ligger ved havet få kilometer syd for Taormina, er roligere og mere afslappet. Giardini Naxos er også en del billigere end Taormina. Giardini er den nordlige del af byen (ned til "pennekirken") og Naxos er den sydlige (fra kirken til havnen).

Her får man i langt højere grad fornemmelsen af at leve i en by med "rigtigt levende indbyggere". Om aftenen og især i weekenden færdes de lokale i stort tal på promenaden, og der er et farverigt leben af mennesker, der spiser is og snakker i grupper.

Der er omkring 9.000 fastboende, men i feriesæsonen bor der adskilligt flere. Byen er også et populært feriemål for italienere. De fleste hoteller og lejlighedshoteller ligger i Recanati. Recanati er en nydelig bydel lidt syd for den egentlige by, men det er et feriereservat, og der mangler den atmosfære, som man finder i selve byen. Der er nogle få hoteller og en del bed & breakfasts i selve byen.

Både i Giardini Naxos og i Recanati er der udmærkede badestrande. Nogle strækninger er offentlige, mens andre er private "lidoer", hvor man betaler for f.eks. en liggestol.

Siracusa

Siracusa er et yndet rejsemål for folk, der selv tilrettelægger rejsen. Byen er historisk interessant, og det er oplagt at bo i den gamle bydel på øen Isola di Ortigia. Det var her, de græske kolonialister slog sig ned i 734 f.Kr. Det er en gammel by med smalle gader og en atmosfære, man aldrig finder i moderne byer.

Siracusa var Arkimedes' hjemby, og det er de stolte af. Arkimedes blev drćbt af romerske soldater i 212 f.Kr., da de indtog byen. Lćs mere om Arkimedes pĺ min blog.

Vi var der en uge i maj 2011, maj 2012, maj 2013, maj 2014, i maj 2015, april/maj 2017, april/maj 2018 og april/maj 2019.

- Til top -

Camping

Der er mere end 100 campingpladser på Sicilien. Oversigt over campingpladser.

Priser - prisniveau

Priserne for overnatning er rimelige, men selvfølgelig kan man få lov at betale, hvis man er kræsen.

Det er normalt billigt at spise ude, og vin til maden får man langt billigere end i Danmark. To personer kan sagtens spise ude (med husets vin) for 25-50 euro. Generelt er prislejet naturligvis højest på turiststederne.

Der dyrkes masser af frugt og grønt på Sicilien, og det er billigt. Benzinpriser er som i Danmark, men offentlig transport er forholdsvis billig.

- Til top -

Penge og veksling

Der er masser af pengeautomater ("bancomater"), hvor man kan hæve med f.eks. VISA.

Hvis man kan, er det en god idé at have godt med små sedler og mønter, for der er en udbredt mangel på byttepenge. Det er ikke slemt på f.eks. restauranter, men i småbutikker og sågar i supermarkeder er det meget ofte et problem at give tilbage. Alt over en tier betragtes som store sedler, og gang på gang bliver man spurgt, om man ikke har mindre eller sågar lige penge.

Hæver man f.eks. i en pengeautomat, får man som regel store sedler, og det er en rigtig god idé at gå i en bank og få dem vekslet til små sedler (femmere og tiere).

- Til top -

Siesta! - og åbningstider

Forretningernes åbningstider varierer fra sted til sted. Generelt skal man gå ud fra, at alt undtaget restauranter er lukket fra kl. 13 - 16. Så er der frokost og siesta! Normalt lukkes der op efter siestaen, men de færreste forretninger holder åbent efter kl. 20.

August er feriemåneden, og her holder nogle forretninger ferielukket i et par uger, og andre har kun åbent frem til middag.

Arkæologiske/historiske seværdigheder har normalt åbent fra 9-12 og 16-19 mandag til fredag og 9-12 om lørdagen. Det kan selvfølgelig variere. Mange museer holder lukket om mandagen, men ikke alle.

Mange kirker kan besøges fra 8-12 og nogle efter kl. 16.

Mange restauranter har en ugentlig lukkedag, f.eks. mandag eller onsdag. De fleste spisesteder åbner for frokostgæster, og så er der ofte lukket nogle timer, til dørene igen åbnes ved 19-20 tiden. Sicilianere spiser gerne sen aftensmad, og kl. 22, når den værste hede er borte, er ikke usædvanligt.

- Til top -

Restauranter og spisesteder

Generelt er det billigt at spise ude på Sicilien, men selvfølgelig er der også dyre steder. Vin til maden er væsentligt billigere end i Danmark, og et godt måltid med husets vin til to personer kan sagtens fås for under 50 euro. Pizza er billigt.

Mange steder reklamerer med turistmenu. Det er som regel billigt, men er ikke det bedste, huset formår. Man får, hvad man betaler for.

Det sicilianske køkken er fremragende: italiensk med pift fra Arabien og den græske fortid. Kan man lide fisk og skaldyr, er Sicilien et paradis.

Som regel koster en karaffel med husets vin nogle få euro. Vil man have kvalitetsvin, koster en flaske på restaurant normalt 8-16 euro.

Som overalt i Italien betaler man "coperto" - én til nogle få euro for borddækning og brød.

For omtale af de restauranter, vi har besøgt, se mine rejsebeskrivelser. I Giardini Naxos kan vi især anbefale Taverna Naxos da Angelo, Da Antonio, La Campannina og Da Roberto (et godt stykke nord på i Giardini). La Cambusa var engang et godt sted, men sidst vi var der i 2010, var standarden faldet både på mad og betjening. I maj 2013 var restauranten åbnet efter 2 års renovering, men vi besøgte den ikke.

I Siracusa kan jeg anbefale Osteria da Mariano, Trattoria do Scogghiu, Tempio di Athena (pizza) og Le Vin de l'Assasin (alle på øen Ortigia). Hold dig LANGT væk fra "La Foglia".

Det er meget almindeligt, at tjeneren som noget af det første spørger, om man vil have vand uden eller med brus: "Aqua naturale o gassata" eller "con gas". Så nu er du advaret og kan nonchelant svare omgående.

- Til top -

Drikkepenge

Drikkepenge er normalt inkluderet på restaurant, men rund op hvis du er tilfreds med betjeningen.

På barer, toiletter med rengøring og tankstationer står der ofte en tallerken eller et lille fad til småmønter.

5 euro/uge til stuepigen er passende.

- Til top -

Shopping

Er man til shopping, er der f.eks. gode keramik-ting og kunsthåndværk på Sicilien. Designer- og modetøj samt sko kan også købes billigere end i Danmark.

Fødevarebutikker er en sand fornøjelse. De bugner med frugt og grønt i fremragende kvalitet, og generelt er det mit indtryk, at fødevarer er af noget højere kvalitet end dansk standard.

Drikkevand

Vandhanevand er ok overalt på Sicilien, men smager måske ikke lige godt alle steder. Hvis vand ikke egner sig til at drikke, vil der normalt altid være et skilt, som siger: "Aqua non potabile".

Sport og udendørs aktiviteter

Der er rig mulighed for sport og udendørs aktiviteter. Ved havet kan man dyrke alle slags vandsport som vandski, windsurfing, sejlads og dykning. Kano eller kajak er også en mulighed et par steder. Tennis- og golfbaner er der selvfølgelig også, og du kan ride, tage på cykelture, klatre i bjerge eller se grotter.

Eller hvad med en skiferie på Sicilien? Nej, det er ikke en joke, om vinteren kan man stå på ski i Nebrodi-bjergene (naturpark i det nordøstlige) eller på vulkanen Etna.

Stikkontakter

Italienske stikkontakter er designet til tynde ben. Så hanstik med tynde ben kan bruges, men er det tykke ben til danske stikkontakter, skal man bruge en adapter. En adapter er også nødvendig, hvis man har stik med 3 ben (jordben), som ikke er ualmindeligt til f.eks. computere. Opladere til f.eks. mobiltelefoner har som regel tynde ben, der kan bruges uden problemer.

Er du i tvivl, så lav en søgning på "Italian electrical sockets".

- Til top -

Sprog og kommunikation

På hoteller, restauranter og steder, som servicerer turister, tales der som regel engelsk. De fleste sicilianere taler imidlertid intet, lidt eller meget dårligt engelsk. Det er derfor en god idé at lære sig nogle af de almindeligste italienske gloser - om ikke andet bliver det værdsat, at man har gjort sig ulejligheden.

Kriminalitet

Straks man siger "Sicilien", tænker mange "Mafia".

Organiseret kriminalitet udgør dog ingen trussel mod turister. Tværtimod har mafiaen investeret i turistindustrien, så det ville være stik imod dens egne interesser at jage turister på flugt.

Hvad angår vold og kriminalitet på gaderne, er det mere trygt at færdes i Italiens større byer end i f.eks. London, Paris eller amerikanske storbyer.

En italiensk specialitet er dog tasketyve på scooter eller motorcykel. De kører forbi en fodgænger (typisk en kvinde) og snupper tasken i forbifarten. En god præventiv foranstaltning er derfor at bære tasken på den side, som vender væk fra gaden. Læg mærke til, hvordan de italienske kvinder bærer deres tasker!

- Til top -

Badestrande

Sicilien har mange lækre badestrande, og de er populære. Nogle strande er offentlige, men mange er private (f.eks. hørende til hoteller), og det er meget normalt, at man skal betale for parasol og liggestol (f.eks. 6-8 euro).

Nøgenbadning - nudisme

Italiensk lov forbyder, at man optræder i adamskostume på offentlige strande. Det er tilladt at være topløs, men det praktiseres mest af udlændinge - sjældent af italienske kvinder.

Litteratur & links

Et rigtig godt site med masser af info og fakta om Sicilien er Best of Sicily.

Gode sider på dansk er bl.a. Italy.dk og Bellitalia.dk.

Hanne Carstensen har boet på Sicilien siden 1965 og har en fin side på Se Sicilien. På Jørgen Marcussens hjemmeside finder man en historisk oversigt og kronologi. Vil man vide mere om Siciliens fascinerende historie, er der masser af sider på nettet.

Rejsebeskrivelser med folks personlige oplevelser og indtryk er en anden inspirationskilde. Mine egne rejsebeskrivelser fra Sicilien: Giardini Naxos 2006, 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 samt Cefalů 2010 og Siracusa i 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018 og 2019.

Vil man kaste sig over litteraturen, kan man jo passende starte med Giuseppe Tomasi di Lampedusas klassiker, Leoparden, som Visconti filmatiserede i 1963 med Burt Lancaster i hovedrollen.

Tidsskriftet Sfinx nr. 2, 2014, er et temanummer om Sicilien og øens historie.

Skal der være mere drøn på drengen, er der Jan Guillous agentroman Øje for øje, hvor den hårdtslående og skarpt skydende Hamilton rydder op og luger ud i Mafiaen på Sicilien.

God rejse!


Til Top * Home * Rejsebeskrivelser * Andre faktasider * Gæstebog

Opdateret 3. november 2019