Sommer og champagne i Sæby

Fredag morgen. Der er overskyet som i går, men lunere. Vi vælger at gå mod nord, mod sommerhusområdet og det ferieland hvorfra Helle har så mange barndomsminder.

Vejen går gennem Sæbys mondæne kvarter nord for åen. Flotte villaer vidner om velstand.

Vi gik samme tur i oktober 2016, og på Mågevej 2. klitrække stod et nydeligt lille sommerhus i stedet for skuret af sammentømrede fiskekasser, som var omdrejningspunktet for Helles barndomsferier.

Det nye hus står der stadig, men er ikke til salg, som det var i 2016. Prisen var vist 1,4 millioner. Det er mange penge for sådan en smule hus, men beliggenhed i 2. klitrække koster rubler.

Der holder et par biler, så vi går ikke ind på grunden for at glo, men går gennem passagen med hybenroser til den fortovsbelagte promenade langs havet.

Herfra kan man ane Pikkerbakken og kranerne i Frederikshavns havn mod nord, og mod syd, tættere på, ligger Sæby med det hvide kirketårn.

Stranden mod nord Stranden mod syd

Vi går mod Sæby. Der er ikke mange på stranden eller i vandet, jeg tænker, at de fjæler sig i sommerhusene.

Havet er roligt, og solen titter frem og leger med reflekser. Fra havnen går vi til Algade og gør stop hos ravsliberen. Der er mange kønne ting, men Nordens guld er ikke billigt.

Vi køber sandwichs på Den glade Café i den gamle købmandsgård, så er frokosten reddet. I fjor hed caféen noget andet, og Jacobs fiskerestaurant har overtaget Franks fiskerestaurant, så sig ikke, at der ikke sker noget i provinsen.

Shopping

På strøget har tøjbutikkerne stativerne ude, og Helle drages som møllet af lampen.

Det ærværdige Hotel Harmonien er nu tøjforretning. Her spillede jeg en holdkamp i skak for mange år siden, det må have været 1971 eller 1972, før jeg kom på divisionsholdet.

Harmonien Mindeplade Harmonien

Dengang blev partierne afbrudt af en kaffepause, det ville være utænkeligt i dag. Det var på den tid, jeg begyndte at drikke kaffe.

Henrik Ibsen boede på hotellet i sommeren 1887, mens han skrev "Damen fra Havet". Nu sælges her størrelse 36 - 54, og Harmonien er blevet et "OUTLET".

Helle forsvinder ind i outlettet, jeg venter udenfor. Et par går ind umiddelbart efter. Konen har en sko i hånden og siger til manden, at han da kan tage sig en øl på torvet.

Han ryster på hovedet og følger med. Det ryger ud af mig: "Nej, så mange skal hun ikke prøve!", og vi griner alle tre.

Sæby torv Bamser

Længere henne ad strøget har de garn på godt tilbud, og jeg bærer byttet hjem, mens Helle går i Brugsen og køber sodavand.

Vi tilbringer nogle timer med hjemlig afslapning og en spadseretur mere med indlagt kaffepause på Café Mathilde.

Så nærmer klokken sig 18:30 - vi skal til champagneaften på Frøken Madsen's Spisehus.

Champagneaften

Da jeg reserverede bord til onsdag og fredag, fik jeg det svar, at der fredag kun var buffet, fordi de fejrede deres 10-års jubilæum med en champagneaften.

Mousserende vine

Der var få champagnepladser tilbage, hvis vi ønskede at være med. Det lød spændende med bobler og gode fiskeretter, så vi slog til.

Det blev en super aften med fantastisk lækker mad og gode vine. Jeg vil blot gengive menuen, der stod på restaurantens Facebookside, ledsaget af mine fotos.

Menuen herunder er faktisk summarisk - der var i den grad kælet for detaljerne, og småting som fx skovsyremajonæsen (lokal skovsyre selvfølgelig) eller havtaskehalens sprøde parmaskinke-svøb står ikke at læse.

Bortset fra velkomsten og desserten blev der til hver ret serveret to, forskellige glas mousserende vin, og så delte vi de slatter, der var tilbage i flaskerne.

Vinene blev på glimrende vis præsenteret af leverandøren, og ... Nå, ikke mere snak, nu bliver der serveret!

Österreich Gold

Velkomst:

Østers

Østers

Hertil:

Guldsekt fra Østrig (Österreich Gold)

1. ret

Tun og kaviar

Baerii Caviar og grillet tun serveret med melon og avokado.

Hertil:

Cava Dibon Demi-sec & Cuvage Blanc de blancs

2. ret

Hummerbisque

Jomfruhummer og knivmusling i hummerbisque.

Hertil:

Cuvage rosé & Cremant de Loire rosé

3. ret

Hummer

1/2 sorthummer serveret med ristet brød og aioli.

Hertil:

Brut Majeur, Ayala & Lugana Demesse Vecchie

4. ret

Havtaske

Havtaskehale med asparges, nye danske kartofler og safrancreme.

Hertil:

Vintage 2007 Quinta de la rosa & Rosé Majeur, Ayala

5. ret

Champagnesorbet

Jordbær, champagnesorbet, vaniljecreme og sprøde nødder.

Hertil:

Moscato d'Asti, Cá ed Balos 20


Jeg sover godt den nat, drømmefabrikken bobler, og lørdag formiddag tager vi hjem. Fra vi stiger på rutebilen i Sæby, til vi åbner fordøren, går der kun lidt mere end en time.

Det er nok ikke sidste gang, vi tager et pitstop i Sæby, og nu jeg tænker over det, nævnte vinmanden vist muligheden for en portvinsaften i december …