Mad i Slovenien

Eller på Gostilna Pri Planincu i Bled

Gostilna Pri Planincu

Det slovenske køkken er præget af solide kødretter. Kødet grilles eller steges/friteres paneret, og portionerne er ofte enorme. Vær opmærksom på, om du skal bestille separat salat, kartofler eller lignende. Spørg, hvis du er i tvivl - ellers risikerer du at få en ren kødtallerken!

Den allerførste dag i Bled faldt vi helt tilfældigt ind på "Gostilna Pri Planincu", som formentlig er Bleds bedste spisested. Planincu ligger lige ved siden af rutebilstationen. Navnet betyder noget i retning af "Hos Bjergbestigeren", og her spiser man ikke bare godt og rigeligt, men også billigt.

Betjeningen er venlig og professionel, og tjeneren talte glimrende engelsk. Som et adelsmærke er det en selvfølge, at der straks serveres en stor kurv med solide humpler frisk brød.

Raznici med sennep og ajvar Cevapcici med sennep og ajvar Forel à la Trst (Triest - med hvidløg og citron) Fyldt kalkunschnitzel
Klik for større billede

En stor portion suppe kostede ca. 15 kr. (deres champignonsuppe kan anbefales!), og de fleste hovedretter med tilbehør kunne fås for under en halvtredser. Kortets dyreste ret var Scampi til ca. 100 kr. Jeg fik dem med tomatsauce og - betænksomt - skylleskål med citronbåde. I forhold til kødretterne er et halvt kilo scampi nærmest en forret, for når man har pillet kræene, er der ikke meget tilbage - men delikat er det!

Traditionelle egnsretter er Raznici, grillet svinemørbrad, og Cevapcici, krydrede farsruller. Til grillretter serveres altid "ajvar", en rød pasta af peberfrugt, aubergine, løg, hvidløg, olie m.m. Ajvar kan også købes i Danmark og fås i forskellige styrker. Den stærke variant smager ikke så forfærdelig stærk, når den lige kommer på tungen, men pas på: der er en ordentlig efterbrænder på!

Jeg elsker Cevapcici. De laves nu ikke kun i Slovenien, men er vel nærmest en Balkansk pendant til frikadeller. Jeg vil tro, enhver husmor med respekt for sig selv har sin egen opskrift. Raznici, som den serveres på Planincu, kræver sin mand: man får 2 spid med en hel svinemørbrad i store stykker.

Der fremstilles glimrende vin i Slovenien. Husets vin hos Planincu er dog lige så sur, som den er billig, så prøv i stedet en vin på flaske. De dyreste kostede omkring 75 kr., og her var virkelig valuta for pengene: rødvine med finesse og kraft som stod sig til maden. Og glem så aldrig at bestille en flaske Radenska, slovensk mineralvand med super smag.

Vægmaleri på Gostilna Pri Planincu

Når du har spist, kan du jo aflægge slyngelstuen et besøg. Loftet er dækket af amerikanske nummerplader, og der er potteplanter på bordene. Hvis potteplanterne ligner chili så pas på, for det er chili, hvilket en fra vores rejseselskab erfarede til sin brændende fortrydelse, da han ikke kunne nære sig for at prøvesmage.

Nej, så smag hellere på det udmærkede slovenske øl, eller prøv en fersken- eller pærebrændevin. Mums!