Postojnas drypstenshuler

Slovenien har hundreder, ja tusindvis af grotter, og besøger du landet, bør du ikke snyde dig selv for at se en drypstenshule. De kendteste ligger i Postojna, ca. 50 km sydvest for Ljubljana. Man kan køre selv, men der går også tog og rutebil fra Ljubljana.

Postojna-grotterne er med rette berømte og har i mange år været kernen i en veritabel turistindustri. Kommer du med bus, ligger de kun en 10-15 minutters gang fra rutebilstationen, og der er rundvisning på faste klokkeslæt. Uden for højsæsonen er der kun 2-3 rundvisninger om dagen, så check tiderne først - evt. på grotternes hjemmside.

Toget som fører ind i bjerget. Foto: Henrik Kaysfeld

Man starter turen med at køre nogle kilometer ind i bjerget med mini-tog. Man passerer hule efter hule, hvor de fantastiske drypstensformationer er lyssat og fremhævet på raffineret vis. Derefter guides man rundt (i grupper efter sprog) og ser huler i forskellige niveauer og med forskellige farver og særpræg, alt efter alder og hvilke mineraler vandet har vasket ud af klippen.

Der er strenge forbud mod at fotografere, men det så folk stort på, og da guiden end ikke blinkede, når det blitzede, kastede vi også autoritetstroen overbord og knipsede løs. Bagefter gik vi bodsgang i souvenirbutikken og købte et passende antal postkort.

Stalagmitter i spaghettisalen Endelig mødes vi! Den hvide Diamant
Klik for større billede

Husk, at det faktisk drypper i drypstenshuler, og at temperaturen konstant er 8°C, så T-shirt og sandaler kan ikke anbefales.