Malta

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

På denne side:

Korte fakta
Lufthavnen
Transport
Hvor skal man bo?
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Seværdigheder
Banker og penge
Litteratur

Den lille ø Malta er helt sin egen.

Beliggenheden mellem Sicilien og Afrika giver solsikker sommer og mild vinter, men Malta er meget mere end blot sol og strand.

Her herskede Johanitterordenen i århundreder, og øens rige historie har sat sig spor overalt.

Der er megalitiske templer ældre end pyramiderne, hovedstaden Valletta er et pompøst fæstningsværk, og byen Mdina er en tidslomme fra middelalderen.

Det er nemt og billigt at komme rundt med de orangegule veteranbusser, men er man mere til natklubber og kasino end historie og fiskerbyer, kan man også få sin lyst styret.

På denne side er der fakta og tips til den rejselystne.

Kort over Malta

Korte fakta:

Befolkning: ca. 400.000
Areal:316 km2 (Malta 235, Gozo 67 og Comino 2,7)
Befolkningstæthed:ca. 1250/km2 (Danmark 150/km2)
Landekode: 00356 (hvis du skal ringe til Malta).
Møntfod:Euro. Malta skiftede fra pund til euro januar 2008.
Sprog:Maltesisk, men næsten alle taler engelsk.

Lufthavnen

Maltas lufthavn ligger i Luqa 9 km sydøst for Valletta. Der er fast taxipris fra lufthavnen til forskellige destinationer - priserne kan ses her: Taxipriser på Malta. Man køber en taxi-bon ved en disk i ankomsthallen, og denne bon fungerer så som betalingsmiddel. Der går også bus til/fra Valletta. I ankomsthallen er der en kontantautomat, som accepterer de gængse plastickort.

Transport

Der er venstrekørsel på Malta, og trafikken er sine steder ret hidsig - især i myldretiderne, som der er nogle stykker af hver dag. Vil man se øen udenfor byerne, kan det selvfølgelig være en fordel at køre selv, men i byerne omkring Valletta er det en prøvelse pga. trafikken.

Så hvorfor ikke tage bussen? Afstandene er korte, busruterne dækker hele øen og det er umådelig billigt. Faktisk er Maltas veteranbusser en af øens største nutidige attraktioner.

Billet købes hos chaufføren, og han foretrækker lige penge. Billetten gælder kun for den bus, du stiger på - skal du skifte, må du købe en ny billet.

Der er ingen jernbane på Malta.

Hvor skal man bo?

Hvor man skal bo afhænger af, hvad man ønsker af sin ferie. Traditionelt har danskere rejst med Dansk Folkeferie til Millieha (af lokalbefolkningen kaldet "The Danish Village"). Det er også et udmærket valg, hvis man har børn og/eller vil have strand og relativ fred i sin velindrettede bungalow. Andre muligheder for den ferietype er Marsaxlokk eller Marsascala på hhv. øst- og nordkysten.

Man bør vælge Sliema eller Valletta, hvis man er mere til by end strand, hvis man vil være tæt på Vallettas historiske skatkiste, eller hvis man vil med bus ud i landet (Valletta er bus-knudepunkt).

St. Julians og Paceville er længere fra Valletta, men er de hotte steder hvis man vil dyrke nattelivet.

Der er mange middelmådige og nedslidte hoteller på Malta, og det er resultatet af fordums satsning på masseturisme. I dag satser man mere på det velbeslåede klientel og giver kun byggetilladelser til femstjernede hoteller. Standarden skal op.

Arrangerer du selv din rejse, så check bookingsider på internettet grundigt. Der er masser af hoteller og nogle Bed- & Breakfast. Du kan roligt regne med, at trestjernede hoteller på Malta er et godt stykke under trestjernet standard i Danmark - til gengæld er de billige.

Når du har fundet et sted, du synes ser fornuftigt ud, så søg igen efter anmeldelser af stedet - hvad mener andre gæster? Søg evt. på TripAdvisor eller søg på hotellets navn + "reviews". Får stedet dårlige eller meget blandede anmeldelser, som lyder fornuftige, så se dig om efter noget andet - medmindre de ting, som kritiseres, er ligegyldige for dig.

Om sommeren kan der være meget varmt, så aircondition er ikke dårligt.

Restauranter og spisesteder på Malta

Der er glimrende spisesteder på Malta. Det lokale køkken er italiensk præget, og det er jo ikke overraskende, når man kaster et blik på landkortet. Nationalretten er kanin, og fisk fylder meget på spisekortet. Man har tilpasset sig de mange turister, og der er mad og junk-food for enhver smag og enhver pengepung. Generelt får man mere for pengene end i Danmark, når man sammenligner pris og kvalitet.

For steder vi har besøgt og bedømt, læs mine rejsebeskrivelser: Malta 2005 og Malta 2006.

Drikkepenge

Hvis der ikke står drikkepenge på regningen, så læg omkring 10 % eller efter skøn. Læg mærke til om der står en lille tallerken ved kassen eller udgangen. Husk stuepigen på hotellet og læg 5-10 euro pr. uge. Håndører (10-40 cent) til andre servicefolk som parkeringsvagter, piccoloer, dørvogtere og toiletpassere, hvor man kan forvente, at drikkepenge er en del af eksistensgrundlaget. Taxichauffører forventer ikke drikkepenge, men siger ikke nej tak.

Drikkevand

Drikkevandet på Malta er afsaltet havvand og smager ikke særlig godt, medmindre man kan li' klor. Det er okay til at børste tænder og bade i, men hvor smagen betyder noget, anbefales flaskevand.

Seværdigheder

Bortset fra havet er det så som så med Maltas naturpragt. De vigtigste seværdigheder er derfor levn fra øens rige historie.

Fra de tidligste tider er der megalitiske templer, som er ældre end pyramiderne i Egypten. Fra senere tid er der den velbevarede middelalderby Mdina, og så er der selvfølgelig de mange ting, som er et levn og resultat af, at den stenrige Johanitterorden regerede øen i mange år, efter tyrkene havde fordrevet ordenen fra Rhodos og det østlige Middelhav.

Hovedstaden Valletta er en seværdighed i sig selv og huser mange andre. Byen blev grundlagt i 1566 af Johanitterordenen, efter tyrkernes belejring af øen havde afsløret alvorlige svagheder ved de gamle fæstningsværker.

Så Valletta er noget så usædvanligt som en arkitekttegnet by med retvinklede gader, et pompøst og uindtageligt fæstningsværk. Det er en prægtig by, og der er masser at se på. Stormesterens Palads må fremhæves, men ellers henviser jeg til guidebøgerne. Wikipedias engelske side om Valletta har masser af info.

Som en pudsig detalje skal dog med, at når byens mange trapper har så lave trin, er det velovervejet design til mænd i tunge rustninger!

Banker og penge

Bankernes åbningstider er noget rod, så gå ud fra at de kun holder åbent til middag (12:30). Til gengæld er der mange kontantautomater - i hvert fald i Sliema og Valletta. De fleste restauranter og større forretninger accepterer plastic.

Litteratur

Af rejsebøger har vi kun læst Politikens "Turen går til Malta". Dan Turèlls kriminalroman: "Mord på Malta" fra 1982 fremkalder nok ikke decideret feriestemning, men den foregår på Malta, som onkel Danny besøgte flere gange.
Og så er der selvfølgelig: Mine rejsebeskrivelser fra Malta 2005 og Malta 2006, hvor der også er links til andre sider om Malta.

God tur!


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Sidst opdateret 2. juni 2018