Stille dage i Giardini Naxos

Giardini Naxos strand
Klik for større foto

Ugen i Giardini Naxos bar præg af, at vi havde været der tre gange før (2006, 2008 og 2010). Gensynsglæden styrede, mere end opdagelsestrangen.

Vi gik lange, dejlige ture langs strandpromenaden og nød lyden af brænding og lugten af hav. De første dage passerede en front med regn, og det begrænsede aktiviteterne noget, indtil vejret igen blev varmt og solrigt.

Jeg vil ikke gå så meget i detaljer, da meget ville være en gentagelse af rejsebeskrivelserne fra Giardini Naxos i 2006 og 2008, og det er også begrænset, hvor meget suppe man kan koge på spadsereture og cappuccinoskum.

På denne side skriver jeg dog lidt om muligheden for mere konkrete turistaktiviteter i Giardini Naxos.

Det naturhistoriske museum

Vi besøgte det lille naturhistoriske museum for 4. gang.

Der er en flot udstilling af forskellige mineraler, som sikkert vil henrykke geologer, men for os er trækplasteret de gamle fotos fra byen samt de vidunderlige statuetter af en lokal kunstner.

Statuette - siciliansk kvinde Statuette -  mand med mandolin Statuette - dirigent
Klik for større billede.

Der er gratis adgang, og knap er man kommet inden for døren, før de beder en signere gæstebogen. De skal nok helst kunne dokumentere, at de betyder noget for turismen.

(Opdatering 2014: Museet eksisterer ikke mere. Statuetterne kan dog ses på turistkontoret.)

Det arkæologiske område

Fra det arkæologiske område

Appelsin på træ

Antik mur i Naxos
Klik for større foto

Man bør bestemt besøge området, hvor de første grækere slog sig ned på Sicilien i 735 f.v.t. Indgangen er lige før, man når ud til molen i Naxos' lille havn.

Der er ikke meget arkæologi at se bortset fra nogle murrester og udstillingen på det lille museum. Naxos valgte forkert side (taberens) under den Peloponnesiske Krig, hvor Athen led et sviende nederlag til Sparta og Siracusa.

Efterfølgende blev Naxos lagt øde af Siracusas overlegne styrker, og indbyggerne fik formentlig fast arbejde i Siracusas stenbrud. Man mener dog, at nogen undslap og grundlagde Taormina.

På det arkæologiske område kan man se nogle murrester med fint tilpassede sten, men det er også en smuk og frodig oase med bl.a. masser af citron- og appelsintræer - et fredfyldt sted for en spadseretur.

Taormina

Bor man i Giardini Naxos, skal man ikke snyde sig selv for en sviptur til Taormina, og evt. kan man fortsætte til Castelmola, der ligger som en ørnerede på en endnu højere klippetop.

Vi tog også en smut til Taormina denne gang. Byen har en enestående smuk beliggenhed i højderne, og der er masser af blomster og grønt. Det er en meget smuk og velplejet by, som byder på formidable udsigter og ikke mindst det gamle græske teater.

Giardino Pubblico i Taormina Altan i Taormina
Klik for større billede.

Men der er sørme også mange turister! Værst er det på Corsoen, hvor busfulde vader som kvæg i flok efter deres hyrde. De ænser ikke, at de næsten blokerer for al anden færdsel.

Men bevæger man sig lidt væk fra Corsoen og dens eksklusive butikker, finder man små gader med masser af charme.

Jeg vil til enhver tid anbefale, at man oplever byen på egen hånd frem for at tage på en udflugt. Glem ikke at besøge den smukke park, Giardino Pubblico, hvorfra der også er fantastisk udsigt til bl.a. Etna.

En returbillet med lokalbussen fra Giardini Naxos kostede 2,60 € i 2011.