Vi rejser til Leros

Fredag den 5. september 2008

Rejsen til Leros er lang, når man bor i provinsen. Flyet til Kos letter 7:10 fra Kastrup, så vi må overnatte i København og tage toget fra hovedbanegården kl. 4:43 (støn!).

Flyet er fyldt til sidste sæde. Det er en Airbus 320 med dårlig benplads og tortursæder. Lige bag os sidder tre ænder og snadrer:

"Og så sagde jeg…"
"Og så sagde jeg også…"
"Det var altså den 12., for vi var til 70-års, og det var den..."

Heldigvis giver morgenmaden ro i andedammen.

Vi lander på Kos 11:30. Helles kuffert kommer næsten med det samme, mens jeg smøgsyg må vente tre kvarter på min.

Flying Dolphin - en flyvebåd
Klik for større foto

Flyvebåden til Leros afgår først 14:30, så der er god tid til en læskende pilsner på en restaurant over for molen. Vi deler bord med Vinnie, som også skal bo på Nikis.

Der er varmt på båden, en "Flying Dolphin", men sæderne er uendeligt mere komfortable end i flyveren, så de fleste passagerer falder i søvn, selvom delfinen hopper og danser i halvanden time kun afbrudt af et stop ved øen Kalymnos.

Ankomst til Leros og Nikis

Båden lægger til i Agia Marina, og en bus kører os til lejlighedshotellet Nikis. Værtinden, Maria, tager storsmilende imod, og gamle kendinge får kindkys. Maria taler flydende engelsk med australsk accent.

Den etværelses lejlighed er stor, men spartansk. Altanen vender mod øst, og vi kan se havet i Panteli bugten.

Supermarkedet

Vi finder supermarkedet og bageren i Platanos ca. 10 minutters gang fra hotellet. Prisniveauet er generelt højere end i Danmark, men der er jo også en lang og fordyrende transport af alt det, de ikke selv producerer. Ouzoen er dog billig, noterer vi med tilfredshed.

Velkommen til Grækenland!

Hjemme slår vi os ned på altanen med en ouzo. Velkommen til Grækenland!

Det har været en lang rejse, og det er godt at slappe af. Solen er på vej ned, og lyset bliver blødt og gyldent. Udsigten til havet er balsam for sjælen, og der er en dejlig sval brise.

Aften i fiskerlejet Panteli

Ved bugten i Panteli
Klik for større foto

Ved halvottetiden spadserer vi ned til det lille fiskerleje, bugten i Panteli (Pandeli). Det er en spadseretur på ca. 150 meter. Solen er gået ned. Det er den blå time.

I bugten er en stump strand med grus og små sten. Der ligger små fiskerbåde malet i hvidt og blåt, og tavernernes stole og borde står helt ned til vandkanten.

Lokale solgarvede mænd drikker kaffe og det, der er stærkere. Nogle spiller backgammon. Mange har en rosenkrans i venstre hånd. Nogle få turister nyder forfriskninger. Hunde og katte går håbefuldt rundt, men det er endnu for tidligt - man spiser først senere.

Vi sætter os på caféen med de lokale mænd og får en ouzo. En lille hund lægger sig ved Helles fødder og sukker tilfreds. Mørket falder på, havet bruser diskret og backgammon-terningerne rasler.

Restaurant Patimenos

Romantik på stranden i Panteli
Klik for større foto

Vi skifter residens til naborestauranten Patimenos og får et bord i strandkanten. Luften er lun og blid og smyger sig om vores ben som en kælen kat.

Vi får en meget stor portion græsk salat og derefter ovnstegt gris. Helles er god: en lokal specialitet i en tyk "pølse" af bagepapir. Min er mest knogler, brusk og fedt - skuffende.

Portionerne er enorme, og Helle deler det meste af sin med de små katte, som sidder ved vores bord med himmelvendte øjne. Med en halv liter af husets røde og en stor flaske vand lyder regningen på 30,6 euro.

Vi er møre og udmattede efter en lang dag. Hjem i seng.