Driverliv i Panteli på Leros

Helles fødselsdag! Det er igen en smuk dag uden en sky på himlen. Vi er ved at vænne os til, at det er op og ned med varmt badevand om morgenen.

Vi spadserer en tur langs stranden i Panteli. Der er morgenstille. Fiskere bøder net, og en gammel kone renser fisk fra nattens fangst.

Lille fiskerbåd i Panteli Fiskenet i Panteli
Klik for større billede

Vi falder ind på baren, hvor ældre græske mænd spiller backgammon og sludrer. Der er ca. 5 meter til vandet. Der er en frisk brise, men her sidder vi i læ.

Længere henne, i "andet parket", er man ved at bygge nye ferielejligheder. Byggeriet ser ganske pænt ud, men om føje år er dette fredelige sted sikkert også overrendt af turister, og baren, hvor de græske mænd hænger dagen lang, vil være erstattet af et sted for turister, der ikke bruger timer på én kop kaffe.

Stole på stranden i Panteli Bugten i Panteli
Klik for større billede

Et parti backgammon afsluttes, og den ene af spillerne går ud til sin fiskekutter, som ligger ved molen lige nedenfor. Han starter motoren og sejler ind i bådehavnen ved siden af. Han bor nok derhenne:

"Mutter! Jeg sejler lige hen og får et spil backgammon med gutterne. Så kan du rense fiskene imens."

Helle går hjem for at klatvaske, og jeg går ned på netcaféen for at tjekke mail og se, om vi har modtaget håndværkertilbud på at lave en ny trappesten til huset. Øen er imidlertid uden internetforbindelse, så det eneste, jeg opnår, er at blive varm og strygetør.

Platanos torv

Platanos' torv

Efter siesta og en stund på altanen slentrer vi op til Platanos torv. Vi sætter os i platantræernes skygge udenfor den største café og får et køligt glas hvidvin. Skal jeg være ærlig, aner jeg ikke, om det er platantræer, men det lyder stemningsfuldt og passer med bynavnet.

Torvet er byens nerve, og her er der liv. Mænd sludrer og spiller backgammon, folk mødes og snakker. Ved siden af døren ind til caféen sidder en mand med et meget tungt underansigt og ligner en, der spiser børn i gyserfilm.

Servitricen er et stilbrud. Hun svanser afbleget rundt i miniskørt og stram overdel. Hun har glemt smilet hjemme ved spejlet.

Det lille torv er også trafikknudepunkt mellem Platanos og Agia Marina. Disse gader blev anlagt før bilernes tid, så trafikken kan virke voldsom. Man forstår, hvorfor så mange kører på scooter.

Aften i Panteli Bay

Den blå time er ved at være omme, og vi går fra torvet ned til bugten i Panteli. Castelo på bugtens sydside viser sig at være mere café end spisested, men stolene er gode og udsigten smuk over bugten, hvor lysene spejler sig.

Som fødselar er det Helles privilegium at bestemme spisestedet, og det bliver Psaropoula igen, så hun kan få ged. Vi får bord helt nede ved vandkanten. Her kan man godt bruge borde, der vipper - man borer bare benene godt ned i sandet.

Til forret deler vi en friteret rulle af filodej. Fyldet er spinat og feta. Vi fornemmer en svag krydring med mynte. Det er meget lækkert.

Til hovedret får vi begge ged i tomatsauce med pasta. Pastaen er vermincelli, som ligner maddiker. Det lyder ikke så appetitligt, men er en rimelig præcis beskrivelse af form og udseende. Geden er langtidsstegt og meget mør. Hertil husets røde, vand og et dejligt frisk brød.