Strand og sommerhuse ved Sæby

Nord for Sæby ligger kilometervis af fin sandstrand med børnevenligt badevand. Vi spadserede en tur langs promenaden i strid pålandsvind.

Promenaden Nordstranden Sæby Måger i strandkanten
Klik for større billede

Det er godt 20 år siden, at Helles forældre solgte sommerhuset på Mågevej nord for Sæby. Her tilbragte Helle sin barndoms ferier og har mange gode minder.

Da regnen er drevet over ved 10-tiden, mandag den 10. oktober 2016, går vi nordpå for at gense barndommens ferieland.

Vi går ad Hans Aabelsvej og ned ad Sko-vallen, som familien i spøg kaldte Skovalleen. Efter 100 meter ad Frederikshavnsvej drejer vi til højre og går ad Strandvej mod havet, indtil en vej på venstre hånd fører til Mågevej.

Til højre for Strandvej ligger "Danland," som i sin tid hed Sæby Søbad. Jeg tænker, at "Danland" tager sig bedre ud i tyske webbrowsere end et navn med både æ og ø.

Går man som vi til venstre, kommer man til et sommerhusområde. Der er mange sommerhuse til salg, rigtig mange. Eller "fritidshuse" som ejendomsmæglerne foretrækker at kalde dem - sikkert for at signalere at de kan bruges hele året.

Sommerhus
Klik for større foto

Hvor Helles forældres sorte hytte stod, er der nu et nydeligt lille sommerhus fritidshus i gul- og hvidmalet træ. Det er til salg, så vi føler ingen skam ved at gå ind på grunden og glo.

Det kan ikke være længe siden, at en bil lavede spor i græsset, og på terrassen er en lampe tændt, men der er vist ingen hjemme.

Senere finder Helle huset på ejendomsmæglerens hjemmeside. Det er opført i 1998 og prisen er knap 1,3 millioner. Det er ikke meget hus, man får for de penge, så det må være beliggenheden som nr. 2 fra havet, der tæller.

Det er lidt vemodigt. Vi går ad den korte sti ned på Promenaden, en flisebelagt sti som følger stranden hele vejen ind til byen. Jeg ser senere, at stien hedder Kattegatsvej. Det er lidt grinagtigt at kalde stien en "vej".

Der er en strid pålandsvind, og mine briller bliver fedtede af salt. Hvor børn for få måneder siden legede, badede og byggede sandslotte, står måger nu i flok og venter på alt godt fra havet - strandens store, kolde bord.

Om sommeren er havet gerne venligt og blidt, men her i oktober viser det tænder, og stranden kan vist kun friste folk, der søger rav.