Udflugt til det historiske Cypern

Vi skal på tur til Paphos i dag. Afgang 8.45, så vi har bestilt vækning. Helle er dog oppe og på badeværelset inden telefonen ringer. Dette er ikke en computer-vækning, men en venlig og levende mand der siger "god morgen" og fortæller, at det er vores wake-up call.

Bussen ankommer lidt forsinket til Kition Corner. Den kommer fra badestederne, så vi må ned bagest for at finde plads. Her er sæderne optaget på langs af fire sovende teenage-piger, og de må vækkes, så de kan sove videre i siddende stilling. Der er en hel skoleklasse af teenagere, og de fleste er meget trætte.

Efter en halv times kørsel er der kaffepause ved et cafeteria med tankstation og souvenirshop på halvvejen til Limassol. På bakketoppen er der nogle neolitiske udgravninger, men tiden og kondien er for knap til at se dem. Så vi udviser blot rettidig omhu ved at besøge toilettet, og jeg fylder nikotindepotet, før det går videre.

Kourion

Første mål er Kourion, som ligger en 15-20 km vest for Limassol. Her, på en bakketop med storslået udsigt over havet, ligger ruinerne af en gammel bystat, som blev grundlagt 12-1400 f.Kr. Tre større jordskælv i 300-tallet efter Kristus udraderede næsten byen. I dag er nogle af ruinerne udgravet, og man graver stadig.

Gulvmosaik i Kourion Amphiteatret i Kourion
Klik for større foto

Det gamle amphiteater er restaureret og bruges stadig ved festlige lejligheder. I ruinerne af en nærliggende villa kan man se flotte gulvmosaikker. Fornøjelsen lider lidt under en heftig regnbyge, men den driver hurtigt væk. Guiden, Pampos, fortæller, at bystaten fik vand 10 km borte fra. Pampos taler svensk, men gør det tydeligt og i behersket tempo, så det er nemt at forstå.

Afrodites fødested

Afrodites fødested
Klik for større foto

På kystvejen nordpå gør vi foto-stop ved et udsigtspunkt, hvor man kan se den klippe, som efter sigende skulle være Afrodites fødested. Jeg kan godt se, at Afrodite i hårdt vejr kan være den skumfødte Venus.

Præcis hvilken af klipperne, Pampos pegede på, er lidt usikkert, men han fortalte, at ifølge gammel overlevering bliver man 10 år yngre, hvis man svømmer en tur rundt om klippen.

Jeg ved ikke, hvorfor man skulle nøjes med én tur - 10 år er ikke meget - men måske fordi strømmen er stærk. Jeg tror alligevel ikke, jeg vil anbefale svømmeturen.

Paphos

Turen går videre til havnen i Paphos. Her er et område med udgravede ruiner, af hvilke vi kun ser Dionysos' villa. Her er mange gulvmosaikker, og de er flotte og velbevarede. Over udgravningen har man bygget et luftigt hus, hvor spurvene stortrives under taget.

Pampos har læst op på sin græske mytologi og forklarer detaljeret mosaikkernes motiver. Skoleklassen keder sig bravt, og nogle sidder bare og hænger i skyggen.

Gulvmosaikker i Dionysos' hus

De fire årstider Påfugl Dionysos
Ikarios Jagtscene med muflonfår

Her kunne vi godt have brugt nogle timer, men der er forudbestilt frokost på "Kastro Tavern" nede ved havnen. Navnet kommer sikkert af udsigten til middelalderfortet - et fort/borg hedder "kastro" på græsk, finder vi ud af. Mon Fidel ved det?

Paphos ligger på Cyperns vestkyst, og havet her er barskere end i Larnaca. Som ved Vesterhavet derhjemme står en frisk vind ind fra havet, men i stedet for at lugte af salt og tang har vinden her fanget en umiskendelig duft af kebab.

Kastro Tavern er en rigtig turistfælde, hvor selv mousaka serveres med slatne chips. Helle og jeg har bestil Afelia, en svinekødsret, og selvom kød-ingrediensen er velsmagende, er helhedsindtrykket med de slatne chips, det tørre brød og den skrabede salat en turistmenu af næsten værste skuffe.

Tilbage i Larnaca

Vi er hjemme ved 17-tiden og går hen til Julios for at få kaffe, men Julios er ved at lukke. Det er onsdag - "lille lørdag" - hvor mange holder lukket om eftermiddagen. Så i stedet går vi ned på Hobo på promenaden.

Et par knægte kører larmende frem og tilbage på en knallert, og en lille pige leger med en lille grøn bold. Til hendes sorg bliver den væk på et tidspunkt. Vi vegeterer med vores dagbøger og går så på The Meeting Pub.

Turistmenuen fra i middags fylder stadig (vores egen dumhed), og appetitten er ikke til Militzis i aften. Så vi får et let måltid på pub'en. Jeg får kebab med salat, og Helle et mix af salami, skinke og salat. Vi takker pænt nej til chips og forgriber os heller ikke på ketchupen, som sættes på bordet sammen med olie og eddike til salaten.

Skysport viser Roma-Lazio, men de hold har ikke den store lokale eller engelske interesse, så lyden er erstattet af radio-pop. En heftig regnbyge udskyder hjemturen, men ikke længe.