Platanos og Agia Marina

Kattesiesta

I rigtig gamle dage, hvor pirater hærgede, boede Leros' samlede befolkning vist inden for borgens mure.

Det må have været skrækkelig besværligt, for borgen ligger så højt, at der er udsigt til hele øen. Der er ikke noget at sige til, at man flyttede ned fra bjerget, da tiderne blev fredeligere.

For foden af borgklippen, men stadig højt, ligger Platanos. Byen er ældre end automobilen, så gaderne er smalle og kringlede, og der er mange stigninger og trapper.

Torvet er knudepunkt for al trafik, både den ene og den anden vej. Her kommer alle forbi på et eller andet tidspunkt. Der er forretninger og cafeer, hvor mænd hænger dagen lang, drikker kaffe, snakker og spiller backgammon.

Videoen herunder fra Platanos og Agia Marina kan give et indtryk. Har du en hurtig forbindelse, kan du med fordel vælge en HD-opløsning ved at klikke på det lille "tandhjul" for neden til højre samt firkanten helt til højre, som giver fuld skærm.

På torvet ligger også den gode bager, hvor man kan få et traditionelt brød for 1 euro. Skorpen er så sprød som i min barndom, og når man skærer skiver, splintrer skorpen og flyver som shrapnel rundt i køkkenet.

Der er faktisk to bagere mere i torvets nærhed, men flere lukkede forretninger i byen minder om, at krisen har ramt landet hårdt. Selv banken lige før torvet er lukket, og forbipasserende har skrevet i støvet på de store vinduer.

Symbolsk: Det græske flag i redningskrans

Det er jo dybt symbolsk, at det græske flag på fiskekutteren i Agia Marina (billedet til højre) har hele to redningskranse omkring sig. Bevidst?

Fra torvet går to stejle veje ned mod Agia Marina. Halvvejs nede mødes de og bliver til én. Formelt er Platanos og Agia Marina to byer, men reelt er de vokset sammen.

Man passerer bl.a. gymnasiet, flere kirker og det lille arkæologiske museum, hvor der er gratis adgang. Vejen slutter ved havnen i Agia Marina, som er noget nyere end Platanos.

Langs den korte havnepromenade står der palmetræer, caféborde og parasoller. Fra et bord sælges fisk. Det er mest sardiner og blæksprutter, men der er også nogle flotte babytun.

Ude på molen, hvor The Flying Dolphin lægger til, er der et par caféer. Her ynder vi at slå os ned i skyggen og betragte havnelivet.

Bakken til Platanos er endnu stejlere opad. Lone Kanaris' rejsebureau holder til nær torvet, på Hotel Elefterias' tagterrasse, og der går vi op.

Jeg forklarer, at vi gerne vil vide, om der går en færge fra Xerokampos til Kalymnos på fredag. Lone ringer til kaptajnen, og så er den klaret - der går en færge fredag morgen kl. 8.

Dagene på Leros

Feriedagene på Leros fulgte stort set samme mønster, som kan sammenfattes i ét ord: Afslapning.

Vi så det meste af øen, dens museer og kirker i 2008 og 2009, så vores eventyrlyst var begrænset. Dertil kom, at jeg gik ned med hoste og feber onsdag. Feberen og den dårlige hals fortog sig torsdag, men helt i topform kom jeg ikke.

Næste side er et stemningsbillede fra Pandeli, og så går turen videre til Telendos.