Leonardos og Arkimedes' maskiner

Billet til Leonardo-museet

Vi går ud lidt over 10. Målet er Arkimedespladsen og Arkimedesmuseet. Vi besøgte det i 2013 men er modne til et gensyn med bl.a. de interaktive modeller.

Der er ikke langt. Man kan gå ad Via Roma, eller man kan gå over domkirkepladsen og dreje til højre et stykke nede ad Via Cavour.

Den gamle by, Ortigia, er lidt af en labyrint, men vi har travet den tynd og færdes hjemmevant.

Museet lå meget passende på Piazza Archimede i en flot, hvid bygning, og det påstår museets hjemmeside stadig, at det gør, men museet eksisterer ikke mere.

Det er væk som i pist væk. I stedet er der en parfumeforretning eller noget i den dur og så en "Tiger Copenhagen".

Jeg har set opslag med et museum for Leonardo da Vinci og Arkimedes, så det må være udvidet og flyttet.

Vi finder turistinformationen i Via Roma, men der er lukket. Nå, men så kan vi da få en kop kaffe på Piazza Archimede, og da vi igen når derned, ser jeg en stander med info. Museet er nu i en gade nærved.

Vi holder espressopausen alligevel og er ikke længe om at finde museet. Ved billetskranken sidder en engelsktalende dame, og efter lidt snak finder vi ud af, at dette ikke er museet, vi besøgte for nogle år siden - det lukkede bare.

Hun vil meget gerne have os til at udfylde et lille skema med spørgsmål om, hvordan vi kender til museet og den slags. Helle forbarmer sig.

Modelskib Leonardo da Vinci
Klik for større foto

Der er mange modeller af især Leonardo da Vincis maskiner og våben, og de er fremstillet efter hans tegninger. Nogle modeller er interaktive, andre må man ikke berøre.

Han var ikke blot en stor kunstner, men også videnskabsmand og opfinder. Man må gerne tage billeder, men man må ikke bruge blitz.

Lokalerne er dunkle, og jeg er sikker på, at Leonardo ville have arrangeret en bedre belysning, når han havde lært om elektrisk lys og digitalkameraer.

Du kan se flere billeder på museets hjemmeside.

En mindre afdeling er dedikeret til Siracusas berømte søn, Arkimedes. Den blegner en del sammenlignet med det flotte museum, vi besøgte i 2013, men sådan er det bare.

Vil man se flere (og større) modeller af Arkimedes' maskiner, kan man besøge Tecnoparco Archimede eller se min side, fra da vi besøgte den i 2011.

På min blog skrev jeg i 2011 et indlæg om Arkimedes. Leonardo da Vinci har jeg endnu til gode at skrive om, men der er en overflod af information på nettet.