Det underjordiske Siracusa

På domkirkepladsen er der en uanselig dør i en lang og høj mur, og døren giver adgang til det underjordiske Siracusa.

I 2015 besøgte vi katakomberne på det sicilianske "fastland". Siracusas undergrund er forholdsvis blød kalksten, og der er et vidt forgrenet net af tunneller og gange, ikke kun på "fastlandet", men også under den gamle by Ortigia.

Billet til det underjordiske

Det er ikke lige til at se, når man går rundt i den solbrændte by.

De var oprindeligt kanaler og cisterner, som grækerne lod lave, før romerne erobrede byen i 212 f.Kr. Der falder pænt med vand om vinteren, og så var det praktisk med en underjordisk forsyning om sommeren, eller når der var krig på kniven.

Siracusa var en stormagt dengang og har sikkert hverken manglet slaver eller krigsfanger til det slidsomme arbejde.

Noget lignende har vi set i Napoli, som også blev grundlagt af grækere, og i Napoli blev det underjordiske system af akvædukter senere udbygget af romerne.

En del af kanalerne under Siracusa blev senere lavet om til katakomber, begravelsesplads, men mig bekendt ikke dem på øen Ortigia.

Såvel i Napoli som Siracusa tjente de underjordiske gange som tilflugtssted under 2. Verdenskrigs bombardementer. Først bombede de allierede, senere tyskerne.

Gangene i dag

Fra døren på Piazza Duomo går man ned ad en lang trappe og befinder sig så i et ret stort kammer/grotte, hvorfra der udgår flere gange. Nogle er afspærret.

Det underjordiske Siracusa I gangene under Siracusa
Klik for større billede

Det var under krigen, at "bænkene" i tunnellerne blev lavet, så folk i det mindste kunne sidde, til bombardementet var slut.

Nogle steder er der kuppelformede åbninger til jordens overflade. Det var cisterner, hvor man kunne hente vand.

Mange steder pibler vandet ud af den porøse klippe, og der er vådt på gulvet. Jeg gætter på, at man i dag pumper vandet væk, så det ikke oversvømmer gangene, men det kan også være, at man har lavet et dræningssystem.

I kammeret for trappens fod er der en udstilling med gamle kort og tegninger af byen. Der findes ikke mange, for de var dyre at fremstille, og efter romerne erobrede byen, svandt dens betydning.

De fleste kort er også lavet efter 1693, hvor jordskælv ødelagde byen, og dræbte 5.000 mennesker. Byer i hele regionen led samme skæbne, og i alt omkom ca. 60.000 som følge af skælvet og tsunamier.

For at komme til udgangen går man gennem en lang tunnel, som munder ud ved havnefronten, imellem marinaen og Fonte Aretusa.

Vil man se flere billeder fra det underjordiske, kan man lave en billedsøgning på "Ipogeo Di Piazza Duomo".

Helle følte sig lidt klaustrofobisk dernede, og tanken om jordskælv strejfede mig, men de 2 x 5 € var givet godt ud. Grækerne efterlod sig andet end templer, søjler og teatre.