San Cristóbal de La Laguna

Ah, ferie, ferie, ferie!

Hus i kanarisk stil
Klik for større foto

Øjnene kunne være mere samarbejdsvillige, men med lidt overtalelse lader de sig åbne kl. 7:30. Om et øjeblik står solen også op.

Vi vil til byen La Laguna i dag. Historiebogen fortæller, at La Laguna blev grundlagt i 1496, da spanierne havde erobret øen. Byen var hovedstad for De Kanariske Øer indtil 1833, hvor den rolle blev overtaget af Santa Cruz de Tenerife. Byen er i dag et religiøst og kulturelt knudepunkt med bispesæde og universitet.

Det er vist de mange velbevarede huse i kanarisk stil, der har fået byen på UNESCO's lange kulturarvsliste. Her kan man få et indtryk af, hvordan der så ud i den gamle kolonitid, og hvorfor byens layout har været forbillede for byer i Latinamerika.

Spies Rejser arrangerer en udflugt, men hvorfor betale 22 euro, når man selv kan tage en rutebil (nr. 101 eller 102)? Så slipper vi også for at gå i fåreflok og høre på guidens udenadslære.

Gårdhave
Klik for større foto

Vi er på rutebilsstationen ved halv ti tiden. Der er åbenbart strejke af en slags. Busserne kører, men med "minimum service", hvad det så end dækker over. Der er et hav af mennesker, og kaos hersker. Hvis bussen kører, er det først om en halv time kl. 10:10.

Der holder taxier på den anden side af vejen, og adspurgt om cirkaprisen til La Laguna skriver chaufføren 28 på sin avis og siger, at det kan blive lidt mere eller lidt mindre. Vi skal have udgifterne til at slå til og hopper ind.

Der er vel omkring 25 km fra Puerto de la Cruz til La Laguna, og det går i rask fart ad motorvejen. Taxameteret er slået til. Det bevægede sig næsten ikke, før vi kom ud af byen, og nu tikker det med 5 cents en gang imellem.

Som aftalt bliver vi sat af i centrum lige ved katedralen. Taxameteret viser 31,5, men han beder kun om 30 - måske fordi han sagde 28, før vi kørte. Jeg lægger nogle drikkepenge oven i, og han bliver åbenlyst glad.

Vi går op ad en gågade og passerer en lang procession af rollinger i blåt tøj og nissehuer. Pædagoger (eller whatever) har travlt med at få børnene til at stå på række.

Børn med nissehuer i procession
Klik for større foto

I Puerto de la Cruz' centrum har vi ikke set ret mange børn, men det er altså her, de gemmer dem. Gad vide, hvor de gemmer kattene? Vi har ikke set en eneste kat.

Der er overskyet, og temperaturen er behagelig til at krydse rundt i den gamle by. De gamle huse er smukke med kulørte og prydede facader, udskårne fyldningsdøre i gyldent træ, karnapper, balkoner og blomstrende gårdhaver med svalegange på træsøjler.

Gårdhave i La Laguna
Klik for større foto

Den gamle by er velbevaret og virker stille og lidt højtidelig. Der er garanteret strikse regler for, hvad man må og ikke må med hensyn til at indrette forretninger og lave "moderne" butiksfacader. Gaderne er overraskende brede, og her og der er der åbne pladser.

I starten ser vi ikke mange turister, men de ankommer senere. Busfulde med guider der fører flokkene ud og ind af kirker og klostre.

I periferien af den gamle by er der gågader med masser af julepyntede forretninger, og der er god gang i julehandlen.

Vi springer kirker og klostre over, gør et kvarthjertet forsøg på at finde ud af, hvor bussen kører fra, og snupper så en taxi hjem ved middagstid.