Svindlerne i Rom - de falske betjente

Da vi runder hjørnet til Via Urbana, står der en gråhåret herre med et bykort. Han spørger, om vi ved, hvordan han kommer til XX.

Det er der ikke noget usædvanligt i. I Rom går tusinder af turister rundt med bykort i hånden.

Jeg trækker kuglepennen frem for at markere, hvor vi står, og ud af det blå står der pludselig to betjente i civil.

Den ene siger "Polizia!", vifter med sit identifikationskort og stiller en byge af aggressive spørgsmål:

Kender I den herre? Hvad har I gang i? Er I ved at veksle eller købe? Hvor kommer I fra? Kan I vise ID?

Hans aggressivitet og mozzarella-fede accent vækker omgående antipati. Jeg så ikke hans ID, men kun den røde tegnebog da han foldede den sammen.

Jeg siger, som det er, at vi er ved at vise manden vej, og at vi selvfølgelig kan identificere os. Først vil jeg dog gerne se hans identifikation.

Jeg har nok set for mange amerikanske film, for jeg kommer til at sige "badge" i stedet for identifikationskort, men han er ikke i tvivl om, hvad jeg mener, og ændrer omgående attitude.

Mens den gråhårede iler bort, og også makkeren begynder at sive, taler "betjenten" nu faderligt belærende til os:

I skal passe på, hvem I omgås i dette kvarter!

og det har han jo nok ret i. Med denne salut vender han sig om og går. Identifikationskortet fik vi ikke at se.

Eftertanke

Alt gik så hurtigt, og vi er noget betuttede. Den ældre gråhårede herre udgjorde absolut ingen trussel, hvorimod de civilklædte "betjente" straks fik alle børster til at rejse sig.

Jeg så som sagt ikke hans "ID," men det gjorde Helle. Der stod bare "Polizia" og intet andet - intet billede, ingen stempler.

Vi rekapitulerer hændelsen, og nu falder brikkerne på plads. Der er næppe tvivl om, at det var et (mislykket) svindelnummer, hvor de tre mænd arbejdede sammen.

Formålet var måske at få os til at hive tegnebøgerne frem (hvor de fleste vel har deres ID), og så skal der ikke megen fantasi til at gætte fortsættelsen.

Der går mange historier om svindelnumre i Italien, og hvis "betjenten" havde været høflig og korrekt, var vi måske plumpet i. Svindlere KAN være meget overbevisende, og de har overraskelsesmomentet på deres side.

Vil du vide mere om svindelnumre, som turister udsættes for i Italien, så søg på "tourist scams italy".