Morgentur og det antikke Naxos

Solopgang over bugten ved Giardini Naxos

Havet er dovent og næsten blankt. En gadefejer i orange bukser fjerner sporene fra fredag aftens isorgie på promenaden.

Startour har træffetid på hotellet 8:45 til 9:45. Vi bestiller tur til Randazzo i morgen. Det bliver 84 euro for os begge, og guiden kan ikke give tilbage på en hund. Manglen på byttepenge er suverænt den største forbrugsbegrænsning på denne ø! Meget mod min vilje må jeg op med lige penge, og nu har vi næsten kun store sedler tilbage.

Lystfiskere sidder som sædvanlig for enden af molen og fanger småfisk.

Ved molens begyndelse får vi cappuccino på La Angelina og nyder udsigten, mens den lokale dagdriverbande får tiden til at gå med snak og ingenting.

Lidt om toiletpapir

Lejligheden er gjort ren, men der er stadig ikke nyt toiletpapir. Stuepigen er i gang ved siden af, og hun forklarer, at toiletpapir må vi selv sørge for. Der er en rulle eller to, når vi kommer, og dermed basta. Det har vi ikke oplevet før, men hva', budgettet holder nok til et par ruller.

Heldigvis har den lille købmand toiletpapir og kan give tilbage på en tier. Netcaféen i det røde hus ved siden af Pamar eksisterer stadig, og vi går ind. Fyren bliver glad, da han hører, at jeg blev registreret i 2006 - så slipper han for alt det terror-bøvl med pas og formularer, der skal udfyldes. Jeg har minsandten nogle få cents til gode fra sidst.

Det antikke Naxos

Figenkaktus i det antikke Naxos

Efter siestaen spadserer vi ud til museet og det arkæologiske område ude på pynten. Det var her de første græske kolonister slog sig ned i 735 f.Kr., og det meste af halvøen, som udgør den sydlige arm af Naxos' bugt, er fredet historisk område.

Det arkæologiske område

Området har været udgravet flere gange, men bortset fra nogle lave murrester i sort lavasten er der ikke mange historiske levn at se. Til gengæld er her fredeligt og smukt med vildtvoksende vegetation og masser af citrontræer.

Blomst med bi og myrer

Nogle citrontræer bærer også stenrige orange frugter, der smager som grapefrugt, når de mange sten er spyttet ud. Dette må være et paradis for fugle og botanikere.

I den fjerne ende ses resterne af den gamle bymur og levnene af et par gamle ovne, hvor man brændte keramik.

Naxos - lidt historie

Som nævnt var Naxos den første græske koloni på Sicilien. Under Den Peloponnesiske Krig sendte Athen i 415 f.Kr. en større flådestyrke mod Siracusa (Syrakus) på Sicilien. Siracusa var på det tidspunkt en mægtig bystat, og til de flestes overraskelse led Athen et knusende nederlag i 413. Det fremskyndede afslutningen på Den Peloponnesiske Krig. Athen måtte indgå en ydmygende fredsaftale med Sparta, og byens dage som sø-stormagt var talte.

På Sicilien fik krigen også et efterspil. Grækerne i Naxos havde holdt med Athen, og i 403 f.Kr. betalte de regningen, da Siracusa nærmest udslettede byen. Siracusa fortsatte med at vokse i betydning, om end der var en væsentlig rival i den nordafrikanske by Kartago. I 212 f.Kr. fik Siracusa bank af romerne og sank hen i betydningsløshed. Først i 146 f.Kr. kom turen til Kartago, men det er en anden historie.

Det lille museum i Naxos udstiller lertøj, bronzeting og plancher med fotos. En lille særafdeling rummer mest antikke skibsankre og amforaer, som er bjerget i bugten.

En kold øl

Eric med en kold øl

Lige ved siden af udgangen ligger en restaurant. Her nyder vi en øl til aftensolens stråler. Ølglassene har været i fryseren og danner kortlevet rim på ydersiden. Blågrå skyer truer Taormina og Castelmola i højderne. Øllet koster 2 x 5 euro, og så er det da også betalt.

Der er et leben af mennesker på strandpromenaden, mens vi spadserer hjem, og bilerne danner kortege, kofanger mod kofanger.

Pizza på Taverna Naxos da Angelo

Vi slapper af i lejligheden til 19:45 og går så hen til Taverna Naxos med planer om pizza. Det er lidt tidligt at spise, men fra 2006 ved vi, at lørdag aften er travl, og at det kan være en god idé at komme tidligt.

Vi bestiller pizza, og igen bryder helvede løs ude i køkkenet - Etna for fuld udblæsning. Et engelsk par får plads lige ved siden af os, og vi falder i snak. De har været på en organiseret Siciliens-tur. Nu er de på egen hånd og bor lige over restauranten.

Pizzaerne er gode. Alt for mange pizzaer i denne verden kræver vinkelsliber efter 5 - 10 minutter, men her forbliver pizzabunden skærbar.

Hjem på altanen og så i seng.