Stille dag i Giardini Naxos

Morgenkaffe på altanen. Gravkoen er i gang på bølgebryderen. Der er lidt overskyet, og først efter en halv time har solen så meget magt, at man kan smide jakken.

Startour har træffetid i lobbyen, så jeg nævner lige det med vinen, vi glemte i bussen i går. Guiden får mobilnummeret, men sår ikke den store optimisme. Det spiller heller ingen rolle, men hvis nu…

Morgentur på havnen

Hummere i en spand

Morgenturen går igen ud på molen. Der er nu helt overskyet, men ikke koldt. En fisker i en lille båd renser garn, og på kajen sidder en anden og bøder. Tre korpulente mænd på klapstole betragter bådene og bugten, snakker og kommenterer. Længst ude på molen står som sædvanligt lystfiskere.

I det klare vand er der stimer af småfisk på størrelse med hundestejler. En af mændene smider en klump madding ud og prøver uden held at fange småkravlet med et langskaftet net.

Vi går tilbage mod fastlandet og møder to ældre danske damer, som skal ud at sejle med en fiskerbåd. Jeg fortæller dem, at der halvvejs ude ligger en båd, hvorpå der er malet noget med "turismo". Jeg tror, de kommer til at fryse i deres lette påklædning - der er noget koldere ude på havet.

Cappuccino

Den ældre dame med hennafarvet hår på restaurant Angelina siger "Buon giórno" og "Cappuccini?". Hun kommer ud med vores cappuccini. Hænderne ryster, så kopperne løber over, men pyt. Havet bruser magtfuldt, og der lugter af saltvand. Den arrige gadefejer går og skælder ud på rendestenen. Han bliver næppe i bedre humør, når han når ind til promenaden, hvor affaldskurvene flyder over efter gårsdagens isorgie.

Veksling og rygning i banken

På tilbagevejen veksler jeg to halvtredsere i banken til tiere og femmere. Så kan vi lidt igen. I banken hænger et officielt skilt, hvorpå der står: "Vietato fumare" - rygning forbudt. Overtrædelser af dette forbud straffes med bøder på 27,5 til 275 euro. Bankens kasserer har en rygende cigaret i askebægeret ved siden af pengeskuffen. Han har penge nok.

Dårligt nyt hjemmefra

Turen går omkring internetcaféen. Der er mail til Helle fra en af kollegaerne med referat fra virksomhedens sidste samarbejdsudvalgsmøde. Der skal spares 110 millioner, og der skal fyres folk - igen.

Resten af dagen går med doven afslapning. Ved aperitiffen på tagterrassen hilser vi på et dansk par, som skal hjem i morgen. Et moderne krydstogtskib med 4 master ligger for anker i bugten. Det ser eksklusivt ud.

Restaurant Campannina

Ved ottetiden spadserer vi ud til Da Antonio, men alt er optaget indenfor, og jeg synes, det er for koldt at sidde ude. Vi vender om og går tilbage. Her falder vi ind på restaurant Campannina, hvor der sidder en del andre turister.

Betjeningen er høflig og professionel. Helle får spaghetti carbonara til forret, og jeg får skiver af røget sværdfisk. Sværdfisken er lækker, da jeg får pillet alle de skarpe peberkorn fra. Som secondo får vi perfekt grillede lammekoteletter med tomatsalat og kartofler. Husets røde er ok. Et glimrende måltid.

Naturen banker på, og da jeg åbner døren til herretoilettet, slår jeg hovedet mod en mur af varme. Det lille rum er som en sauna. Varmen kommer fra restaurantens stenovn - væggen er så varm, at den brænder håndfladen.